miÓd leŚny z pasieki ks. eugeniusza marciniaka 500g
Opis
Miód leśny to miód nektarowo-spadziowych. Powstaje z nektaru roślin miododajnych, takich jak borówka, dzika róża, lipa, rumianek, kruszyna dziurawca, malina, głóg (oraz z innych ziół) i spadzi iglastej bądź liściastej. Są one zbierane przez pszczoły w tym samym czasie. Miód leśny łączy działania lecznicze miodów nektarowych i właściwości zdrowotne miodów spadziowych.
Charakterystyka miodu leśnego:
- wysoka zawartość enzymów o właściwościach przeciwzapalnych
- wykazuje on działanie przeciwbakteryjne
- składa się w większości z cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Zawiera również związki azotowe, kwasy organiczne, minerały (wapń, fosfor, potas), witaminy, olejki eteryczne i flawonoidy.
Zastosowanie miodu leśnego:
- w stanach zmęczenia, wyczerpania fizycznego i psychicznego.
- infekcje górnych dróg oddechowych. Dzięki wysokiej zawartości enzymów działa
- bakteriobójczo, antybiotycznie (dzięki wysokiej zawartości enzymów),
- pomaga w leczeniu chorób skóry
- długotrwała kuracja miodem podnosi odporność i poprawia samopoczucie
- poprawia pracę układu nerwowego
- w chorobach serca i układu krążenia.
- miód leśny zmniejsza szkodliwe działanie używek, takich jak kawa, herbata czy alkohol
- ma zdolność blokowania ołowiu.
- poleca się go osobom pracującym przy komputerze.
- w zaburzeniach trawienia.
- jako doskonały i zdrowy środek słodzący do napojów, kawy, herbaty; jako składnik wypieków, deserów; również jako dodatek do dań mięsnych i sosów.
Zródło: http://wcinaj-miod.pl/miod-lesny/