
POKRZYWA. JAKIE MA DZIAŁANIE? JAK JĄ STOSOWAĆ?
Pokrzywa to nie tylko pospolita roślina, która powoduje nieprzyjemne doznania podczas kontaktu z jej liśćmi. Pokrzywę można wykorzystać też w postaci herbaty lub naparu w celach leczniczych lub w celach kosmetycznych. Znana jest w medycynie ludowej ze swoich antybakteryjnych właściwości i często nazywana naturalnym antybiotykiem. Herbatka z pokrzywy może zastępować czarną herbatę czy kawę. Ponieważ nie ma właściwości pobudzających, można ją wypić nawet przed snem, a do tego jest cennym źródłem witamin i soli mineralnych.
POKRZYWA – WŁAŚCIWOŚCI
Pokrzywa ma wiele właściwości. Niegdyś była składnikiem zupy podawanej na obiad, a teraz wykorzystywana jest najczęściej jako herbata czy też dodatek do paszy dla zwierząt. Bardzo często pokrzywę można znaleźć w składzie kosmetyków naturalnych. Pokrzywa ma między innymi właściwości wzmacniające organizm, dlatego zalecana jest do picia jako herbatka jesienią i zimą, kiedy najczęściej atakują chorobotwórcze wirusy i bakterie.
Pokrzywa wykazuje też właściwości moczopędne, dlatego zwiększa ilość wydalanego mocznika z organizmu i polecana jest osobom cierpiącym na kamicę nerkową oraz borykającym się z zatrzymaniem wody w organizmie. Jednak przez to może sprawiać, że w organizmie pojawią się niedobory soli mineralnych i witamin, które zostaną wypłukane z organizmu, więc herbatę z pokrzywy trzeba spożywać z umiarem.
Pokrzywa pozytywnie oddziałuje na włosy i paznokcie przez wysoką zawartość witamin B1, C, E, i K, a także fosforu, manganu, krzemu czy wapnia, które również są niezwykle potrzebne, aby cały organizm funkcjonował dobrze. Często zaleca się herbatę z pokrzywy na problemy skórne, zwłaszcza trądzik, który ma podłoże bakteryjne, ponieważ pokrzywa wykazuje właściwości antybakteryjne. Do tego oczyszcza organizm z toksyn, więc usunie bakterie odpowiadające za trądzik, ale też oczyści wątrobę, trzustkę czy żołądek, których zaburzona praca może negatywnie wpływać na stan skóry. Pokrzywę można parzyć także na problemy z układem trawiennym, przy biegunkach oraz nieżycie jelit czy żołądka.
Ostudzoną herbatę z pokrzywy można stosować jako płukankę do ust w celu odkażenia jamy ustnej albo płukankę na skalp i włosy pomocniczo przy łupieżu.
Do herbaty z pokrzywy można dodać sok owocowy albo same owoce, żeby polepszyć jej smak, który nie każdemu może przypaść do gustu.
POKRZYWA – PRZECIWWSKAZANIA
Herbaty z pokrzywy nie można pić zbyt dużo. Cztery filiżanki dziennie to dawka maksymalna, aby zapewnić sobie korzystne działanie tej rośliny i nie spowodować np. wypłukania z moczem soli mineralnych z organizmu. Pokrzywa ma też właściwości obniżające poziom cukru we krwi, dlatego osoby chorujące na cukrzycę nie mogą jej stosować bez konsultacji z lekarzem.
Przeciwwskazania do stosowania herbaty z pokrzywy to także choroby narządów rodnych, zwłaszcza nowotwór, mięśniaki czy krwawienia. Nie mogą jej używać osoby z przewlekłymi chorobami nerek bez konsultacji z lekarzem, a także osoby po zabiegach chirurgicznych. Także gdy w organizmie wykryto nadmiar żelaza, ponieważ pokrzywa podnosi jego poziom, a to także nie jest zdrowe.
Źródło: http://www.medonet.pl