MIÓD GRYCZANY Z PASIEKI KS. EUGENIUSZA MARCINIAKA 1300G
Wystaw opinię o produkcie
Miód gryczany polecany jest osobom chorym na cukrzycę, stanowi doskonałe uzupełnienie w leczeniu chorób serca i naczyń krwionośnych, anemii , niedokrwistości, wyczerpania, ogólnego braku witamin i mikroelementów.

Kod produktu: 1545
Opis
Miód gryczany o barwie od brunatnej do brązowej, posiada smak ostry, ulubiony przez wielu smakoszy. Krystalizuje stosunkowo wolno.
Właściwości miodu gryczanego:
- posiada wysoką aktywność antybiotyczną, tzn. likwiduje w organizmie niepożądane drobnoustroje chorobotwórcze nie dopuszczając do powstania choroby.
- w większym stopniu niż inne miody jest zasobny w witaminę C
- posiada dużą zawartość fruktozy, podobnie jak miód akacjowy
- ma dużą zawartość pierwiastków takich jak żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, bór, sód, miedź, cynk, wanad, krzem, jod, nikiel, kobalt, które są bardzo dobrze przyswajane przez organizm oraz substancji podnoszących odporność
- bardzo dobrze usuwa z organizmu metale ciężkie i pierwiastki promieniotwórcze
- udrażnia i uelastycznia naczynia krwionośne, zwłaszcza w kończynach dolnych
Schorzenia, przy których warto stosować miód gryczany:
- choroby układu krążenia - miód gryczany jest najskuteczniejszy w leczeniu chorób układu krążenia, głównie na podłożu miażdżycowym
- osłabiona pamięć, wzrok, słuch
- stany wyczerpania, nerwice
- niedokrwistość z niedoboru żelaza
- cukrzyca - ze względu na dużą zawartość fruktozy
Rozdzielanie się miodu gryczanego jest zjawiskiem naturalnym i nie świadczy o sfałszowaniu miodu!
Zdarza się, że miód zbierany jesienią rozdziela się w słoiku na dwie frakcje. Poniżej cytujemy fragment książki ks. Eugeniusza Marciniaka pt. Polskie miody odmianowe i ich zdrowotne oddziaływanie. Strony 36-38:
Gryka z uwagi na przymrozki, w polskich warunkach klimatycznych, może być siana dopiero na początku czerwca. Zaczyna kwitnąć a więc i wydzielać nektar, po około 30-40 dniach od wschodu i kwitnie zwykle 3-4 tygodnie, w zależności od terminu siania, do około 10 lipca. Miód wytwarzany z nektaru zbieranego przez pszczoły w tym okresie, krystalizuje a więc przestaje być płynny, po kilku tygodniach, a jego kolor po krystalizacji z ciemnego lub bardzo ciemnego przechodzi w kolor brązowy. Jeśli jednak gryka była siana w późniejszym terminie (...) to kwitnie później, nawet jeszcze w październiku. (...) Aby z rzadkiego nektaru powstał gęsty miód, pszczoły muszą wykonać gigantyczną pracę, w tym (...) odprowadzić z płynnego nektaru nieodzowny dotąd nadmiar wody. Robią to machając intensywnie skrzydełkami. W wyniku czego wytwarza się ciąg powietrza, które wypływając z ula zabiera, niczym wiatr, niezbędną dotąd wodę. (...) W ciągu lata, gdy w powietrzu jest mało wilgoci a temperatura stosunkowo wysoka, to odprowadzanie wody zajmuje pszczołom zwykle kilka dni. Jesienią, z uwagi na coraz to niższą temperaturę, ten proces (...) przebiega dłużej i nie zawsze do końca przez pszczoły może być przeprowadzony. (...) W tej sytuacji, wywirowany, a następnie umieszczony w słoiku miód, zawierający jeden, a niekiedy dwa procent więcej nieodparowanej wody, czego przy wirowaniu wzrokowo nie da się stwierdzić, pozostaje płynny. Z upływem czasu, zawierająca nieco więcej wody, część miodu, lżejszego od pozostałego przemieszcza się, co naturalne, do górnej warstwy i pozostaje tam, tuż pod nakrętką. (...) Ten płynny miód, a to dotyczy tylko i wyłącznie miodu gryczanego, w niczym co do wartości, nie ustępuje temu skrystalizowanemu. Potwierdza to Polska Norma PN-88/A-77626, w której ten proces jest jasno zaznaczony. (...)
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.