olej z miĄŻszu awokado avocado oil denova 250 ml







Opis
Olej z pierwszego tłoczenia na zimno uzyskiwany jest z miąższu owoców awokado uprawianych w Dolinie Levubu (Południowa Afryka).
Charakteryzuje go jasno zielona barwa oraz łagodny smak i aromat avocado. Jego wysoka temperatura dymienia (220º C) powoduje, iż jest niezwykle przydatny do smażenia ryb, drobiu i warzyw, także w głębokim tłuszczu. Świetny również na zimno, jako składnik wielu sosów do sałatek.
Olej ten zawiera 75% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wpływających pozytywnie na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL we krwi. Zawiera też witaminy A, B, E, K i PP.
Olej z miąższu awokado znajduje swoje zastosowanie również w kosmetyce, jest świetny do pielęgnacji skóry jako środek natłuszczający i wygładzający. Ma działanie bakteriobójcze, łagodzące, promieniochronne, przeciwgrzybiczne.
Składniki: 100% olej z miąższu awokado
Wyprodukowano w RPA.
Wartość odżywcza w 100g: |
|
Wartość energetyczna: |
3560kJ/866kcal |
Tłuszcz W tym kwasy tłuszczowe: nasycone wielonienasycone jednonienasycone |
93g
20g 6,6g 66g |
Węglowodany w tym cukry |
0g 0g |
Białko |
0g |
Sól |
0g |