
🐝PYŁEK KWIATOWY to najwartościowszy, odżywczy produkt roślinny🐝
👉Obniża zawartość cholesterolu.
👉Odtruwa tkankę wątrobową.
👉Wzmaga wydzielanie soków trawiennych.
👉Działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo.
👉Podnosi odporność organizmu.
👉Zapobiega niedokrwistości.
👉Obniża stany napięcia nerwowego.
👉Zwiększa wydzielanie insuliny oraz tyroksyny.
👉Zmniejsza bóle w chorobach nowotworowych.
👉Chroni przed skutkami promieniowania jonizującego.
✳️ Istotną zaletą pyłku jest jego nietoksyczność i brak skutków ubocznych, pomimo wielomiesięczne przyjmowania.
DAWKOWANIE PYŁKU PROFILAKTYCZNIE:
- dorośli o wadze 60-70 kg, średnia dobowa dawka to 15-20g
- dzieci małe (3-7 lat) 1/3 tej dawki
- dzieci większe (8-14) połowa dawki dla dorosłych
DAWKOWANIE PYŁKU LECZNICZO:
- dorośli dawka 40-50g na dobę, rozdzielona na trzy porcje
- dzieci małe (3-7 lat) 1/3 tej dawki
- dzieci większe (8-14) połowa dawki dla dorosłych
* Płaska łyżeczka od herbaty pyłku waży 5g, czubata łyżeczka to 8g
W jaki sposób przygotować pyłek?
Pyłek przed spożyciem, zalewamy na minimum 3 godziny jakimkolwiek płynem spożywczym: wodą, mlekiem, jogurtem, sokiem, najlepiej z rozpuszczoną porcją miodu, który intensyfikuje oddziaływanie pyłku. Najkorzystniej dla naszego organizmu jest, gdy pyłek przyjmujemy na 20-30 minut przed posiłkiem, ocieplony niewielka ilością wody. Przyjmując pyłek kilka razy dziennie, a tak jest gdy przyjmujemy dawki lecznicze, rozdzielamy przyjmowanie go na co 8 godzin. Wtedy przyjmujemy go także po posiłkach od których powinno upłynąć 2-2,5 godziny. Najpraktyczniej jest, przy przyjmowaniu jednej dawki, zalać wieczorem porcje pyłku letnia woda z rozpuszczona w niej porcją miodu a rano spożyć.
Zapraszam do wysłuchania i obejrzenia wykładu:
"Dlaczego pierzga i pyłek są niezbędne dla ludzkiego organizmu - ks. Eugeniusz Marciniak "
https://www.youtube.com/watch?v=ZtOgBs2Kl0k
Żródło: ks. dr Eugeniusz Marciniak