chia nasiona (szaŁwia hiszpaŃska) 600 g vitsol







Opis
Nasiona chia stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Zawierają korzystne dla zdrowia długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy (ang. LCT) w odpowiedniej proporcji, przez co zmniejszają złogi cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych.
Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy ,które walczą z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie się skóry, infekcje, zapalenie w organizmie i choroby. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzuje się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%), głównie rozpuszczalnego w wodzie, oraz 25% błonnika pokarmowego. Ze względu na dużą zawartość błonnika, który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Na długo zapewniają uczucie sytości i wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym. Wspomagają wchłanianie substancji odżywczych oraz wydalanie trucizn metabolicznych.
Chia polecana jest osobom z cukrzycą, dlatego, że po spożyciu powstaje w żołądku żel stanowiący barierę dla enzymów tworzących węglowodany. Spowalnia to przemianę węglowodanów złożonych w proste. Osobom chorującym na cukrzycę zapewnia stałe i równomierne dostarczanie glukozy.
Chia mają zdolność zatrzymywania i wchłaniania wody. Są w stanie magazynować dziesięciokrotność swojej wagi, co umożliwia doskonałe nawodnienie organizmu.
Dowiedziono także, że chia pomaga zwalczać depresję, poprawia funkcjonowanie mózgu, koncentrację i szybkość kojarzenia.
Nasiona Chia nie zawierają glutenu, dlatego mogą je spożywać osoby chore na celiakię.
Skład:
Nasiona chia.
Sposób użycia:
2-3 łyżeczki dziennie dodane do jogurtu, serków, surówek, zup, musli,koktajli lub zalane wodą lub sokiem.
Uwaga:
Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.
Nasiona chia nie są organizmem genetycznie modyfikowanym (GMO); są najwyższej jakości,wyselekcjonowane, posiadające atest jakościowy.
Kraj pochodzenia:
Paragwaj.