* dawniej Ziołowa Apteka (ZiolowaApteka.pl)
przejdź do kasy suma: 0,00 zł
Informacja dotycząca każdego produktu
Uwaga! Zgodnie z prawem UE informacje na temat właściwości suplementu diety oraz jego składników nie mogą sugerować właściwości leczniczych i efektów fizjologicznych charakterystycznych dla produktów leczniczych jak również nie mogą przypisywać jakiemukolwiek środkowi spożywczemu właściwości zapobiegania chorobom lub leczenia chorób ludzi bądź też odwoływać się do takich właściwości. Niniejszym informujemy, że produkt(y) widoczny(e) na tej stronie nie leczy(ą), nie zapobiega(ją) chorobom i nie wywołuje(ą) efektów fizjologicznych charakterystycznych dla produktów leczniczych.

estrovita men (kwasy omega-3,-6,-9) 250ml

Dostępność: Jedna sztuka
Wysyłka wciągu: 24h do 2 dni roboczych
Cena: 94,90 zł 94.90
ilość szt.
Kupując ten produkt, zyskujesz 8 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Estrovita Men zawiera kwasy omega-3, -6, -9 w wysoce przyswajalnej postaci estrów, wyizolowanych z 4 olejów roślinnych: oleju lnianego, oleju z wiesiołka, oleju z ogórecznika, oleju z czarnej porzeczki. Postać estrów pozwala na to, aby duża część przyjmowanego preparatu została przyswojona przez organizm. Ponadto Estrovita Men zawiera:

  • kwas Omega-5 (kwas punikowy) - jest pozyskiwany z nasion granatu. To naturalny i przez to bardzo skuteczny przeciwutleniacz. Przeciwutleniacze = antyoksydanty, chronią komórki naszego organizmu przed stresem oksydacyjnym. Długotrwały stres oksydacyjny to aktywne działanie wolnych rodników - uszkadzających zdrowe komórki i jednoczesny brak antyoksydantów w naszym organizmie - substancji, które by je niwelowały. Stan ten powoduje choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca, miażdżyca, nowotwory. Kwas punikowy jako silny przeciwutleniacz:
    • chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i chorobami przewlekłymi oraz zmniejsza skutki już występujących chorób przewlekłych,
    • ponadto obniża ilość "złego" cholesterolu,
    • obniża ciśnienie krwi,
    • cofa zmiany miażdżycowe przy dłuższym stosowaniu.
    • zahamował rozrost komórek raka prostaty w przeprowadzonym badaniu naukowym
    • łagodzi objawy artretyzmu, bólu stawów
    • zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera - zwiększając efekt działania kwasów omega 3,6,9 zawartych w preparacie
  • kompleks witamin A, D, E i K - witaminy D i K odpowiedzialne są za utrzymanie prawidłowego stanu kości i mięśni, witamina E - jako kolejny antyoksydant obok kwasu punikowego, walczy z wolnymi rodnikami, witamina A odpowiada za prawidłowe widzenie i funkcjonowanie układu odpornościowego
  • likopen i koenzym Q10 - kolejne, obok kwasu punikowego omega-5, bardzo silne przeciwutleniacze, które zapobiegają występowaniu nowotworów, chorób przewlekłych takich jak cukrzyca, miażdżyca (a także zmniejszają już te występujące)

Właściwości kwasów omega-3, -6, -9

  • wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu (oczywiście przy jednoczesnej redukcji tłuszczów tzw. nasyconych - czyli masła, margaryny, smalcu, oleju palmowego). Prawidłowy poziom cholesterolu to zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego: miażdżycy, zawału, udaru.
  • istnieje wiele badań na temat przeciwzapalnego działania kwasów omega-3 oraz działania przeciwnowotworowego i zmniejszającego stany zapalne stawów, a także działanie ochronnego na układ immunologiczny.
  • kwasy omega-3 i -6 wpływają na stan skóry i włosów, zaleca się przyjmowanie ich osobom z suchą skórą, zarówno do wewnątrz jak i na zewnątrz (kosmetyki z kwasami omega-3)
  • usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych, mają wpływ na funkcje poznawcze, zdolność zapamiętywania, uczenia się, zapobiegają chorobie Alzheimera i chorobom demencyjnym
  • korzystnie wpływają w zaburzeniach nastroju i depresji, a także stanach lękowych, schizofrenii
  • uczestniczą w prawidłowej czynności układu rozrodczego, produkcji hormonów płciowych
  • wpływają na prawidłowy rozwój dzieci: ich mózgu, układu nerwowego i innych układów zaczynając już od okresu płodowego

Wiedza naukowa o kwasach omega-3,-6,-9

"Kwasy te w dużym stężeniu znajdują się w mózgu i wiele wskazuje na to, że mają duży wpływ na funkcje poznawcze i behawioralne. Kwasy tłuszczowe omega-6 wspomagają wzrost włosów i komórek skóry. Ponadto regulują metabolizm i odgrywają istotną rolę w prawidłowej czynności układu rozrodczego. Należy podkreślić, że omega-3 i omega-6 konkurują do tych samych enzymów. Niektóre kwasy omega-6 mogą nasilać stan zapalny, dlatego zaleca się, by w zdrowej diecie znajdowała się równowaga kwasów omega-6 i łagodzących stany zapalne kwasów omega-3. " (Warowny M. Rola kwasów omega-3 w organizmie człowieka. Lek w Polsce)

"Kwasy omega-3 regulują m.in. stężenie cytokin, których podwyższony poziom w organizmie sprzyja przewlekłym stanom zapalnym, chorobom o podłożu autoimmunologicznym, miażdżycy czy powstawaniu nowotworów. Ponadto mają pozytywny wpływ na krążenie krwi, poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych. Zmniejszają ryzyko arytmii serca, stabilizują ciśnienie tętnicze krwi, przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu. Kwasy tłuszczowe omega-3 pełnią główną rolę w zachowaniu pełnej sprawności fizycznej i umysłowej, dlatego istotne jest podawanie ich małym dzieciom. Należy jednak pamiętać o zachowaniu ich prawidłowych proporcji w codziennej diecie. " (Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M. Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach. Postepy Hig Med Dosw (online), 2015; 69: 838-852)

"Kwasy omega-3 są znane głównie ze swoich kardioprotekcyjnych właściwości. Rosnąca liczba prac wskazuje także na ich korzystne działanie w zaburzeniach nastroju. Możliwe działanie przeciwlękowe tych substancji jest prawdopodobnie związane z ich działaniem przeciwzapalnym, z wpływem na neurogenezę oraz ze związkiem ARA z aktywnością niektórych receptorów monoaminoergicznych." (Knefel K., Hese R.T. Kwasy omega-3 a zaburzenia depresyjne, lękowe i schizofrenia. Psychiatria w Praktyce Klinicznej 2009; 2, 3: 140–145)

"Liczne publikacje naukowe dowodzą, że nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają procesy zapalne oraz redukują ryzyko występowania chorób układu krążenia, nowotworów i chorób zapalnych stawów. Kwasy omega-3 znalazły zastosowanie głównie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Ich hamujące działanie na rozwój blaszek miażdżycowych chroni przed wystąpieniem zawału lub udaru. Duże stężenie kwasów omega-3 występuje także w ośrodkowym układzie nerwowym, którego funkcjonowanie i właściwy rozwój współzależy od nich. Ponieważ kształtowanie układu nerwowego istotne jest już na etapie płodowym, zalecana jest suplementacja kwasów omega-3 u kobiet ciężarnych, szczególnie w drugim i trzecim trymestrze." (Warowny M. Rola kwasów omega-3 w organizmie człowieka. Lek w Polsce, VOL 24 NR 06’14 (278).

"Spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 ma istotne znaczenie dla zdrowia człowieka. Na poziomie biologicznym ma wpływ na przebieg określonych procesów mózgowych czy ochronę i tworzenie nowych komórek nerwowych (neuronów). Z kolei na poziomie poznawczym suplementacja wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi z grupy n-3 może mieć związek m.in. z jakością zdolności zapamiętywania, uczenia się, wydajnością intelektualną, przeciwdziałaniem chorobie Alzheimera, zaburzeniom depresyjnym, demencyjnym i innym." (Bojkowski Ł., Mojs E. Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych obszarach psychologicznego funkcjonowania człowieka. Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu 1 (46) 2016)

"Dieta z odpowiednim udziałem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 wraz z dużą ilością antyoksydantów jest niezbędna dla zachowania zdrowia i urody. Procesom starzenia towarzyszy zwykle problem suchej skóry. Warto wówczas zwrócić szczególną uwagę także na skład kosmetyków i stosować do pielęgnacji preparaty zawierające oleje roślinne (źródło WKT) oraz antyoksydanty, których źródłem mogą być ekstrakty roślinne – coraz częściej obecne w licznych produktach kosmetycznych i leczniczych." (Bojarowicz H, Woźniak B. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę. Probl Hig Epidemiol 2008, 89(4): 471-475)

Dawkowanie:

1 łyżeczka preparatu dostarcza: Omega-3 (kwas alfa-linolenowy): 2,00 g – Omega-6 (kwas linolowy): 0,82 g – Omega-9 (kwas oleinowy): 0,85 g – Omega-5 (kwas punikowy): 0,36 g – Koenzym Q10: 15 mg – Witamina: E 12 mg – Beta-karoten: 1000 µg – Likopen: 400 µg -Witamina K: 40 µg – Witamina D: 15 µg – Naturalny aromat cytrynowy

1 łyżeczka (5 ml) dostarcza 100% dziennego zapotrzebowania na wszystkie kwasy z grupy omega. 

Właściwości technologiczne produktu:

  • Stuprocentowe roślinne estry etylowe omega-3, 6 i 9
  • Wysoka zawartość unikalnego kwasu punikowego (omega-5)
  • Doskonała proporcja kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6;
  • Pełna biodostępność i wysoka bioretencja
  • Wysoka zawartość kwasu alfa-linolenowego (omega-3)
  • Zawiera kwas gamma-linolenowy (omega-6)
  • Zawiera naturalne źródło witaminy K, D3 i E
  • Koenzym Q10, likopen i Beta-karoten
  • Technologia zabezpieczenia produktu przed utlenianiem

Preparat nie zawiera: przeciwutleniaczy, konserwantów, barwników, alergenów. Produkt zabezpieczony dzięki nasyceniu azotem.

Produkty powiązane

do góry
ZIOLOWA.pl, dawniej Ziolowa Apteka - ziolowaapteka.pl
Centrum Zielarsko-Medyczne Osłowska-Skwira-Talarek sp.j.
ul. Wojska Polskiego 45C-D, 87-100 Toruń
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl