
gojnik ziele 20 g flos







Opis
GOJNIK - znane pod nazwą złote ziele. Gojnik podnosi wydajność mentalną mózgu oraz hamuje stany zapalne, ma też istotny wpływ na usuwanie złogów białkowych w mózgu, które są głównym sprawcą demencji starczej oraz choroby Alzheimera.
Gojnik ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne oraz wzmacniające. Zawiera taniny, olejki eteryczne i jest naturalnym przeciwutleniaczem. Stanowi bogate źródło żelaza, cynku, sodu, magnezu i miedzi.Wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga organizm w pozbywaniu sie toksyn. W naturalny sposób reguluje ciśnienie i temperaturę ciała. Pomaga w walce ze zmęczeniem i niedokrwistością. Uznany jest za skuteczny afrodyzjak. Działa pomocnie w chorobach nerek, wątroby i chorobach układu oddechowego. Dobrze wpływa na samopoczucie
Przykładowy przepis parzenia:
Połamane gałązki gojnika (1-2 gałązki na filiżankę) zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu (można dodać kawałek laseczki cynamonu).Wyłączamy i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut.Znakomicie smakuje z miodem i plasterkiem cytryny. W trakcie parzenia dla dodatkowych walorów smakowych można dodać listki melisy lub plasterek imbiru.
Opis na charakter informacyjny i nie należy traktować go jako zalecenia. Tekst na podstawie ogólnodostępnej literatury zielarskiej