hericium (ekstrakt z soplÓwki jeŻowatej) 60 kapsuŁek


Opis
Hericum pozwala na walkę z dolegliwościami układu pokarmowego, począwszy od przełyku, a zakończywszy na dwunastnicy. Obecnie przeprowadza się wiele badań nad jego zdolnością do stymulowania produkcji NGF, który jest czynnikiem wzrostu nerwów i życia komórek nerwowych. W przypadku zbyt niskiego poziomu NGF, narażeni jesteśmy na pojawienie się choroby Alzheimera lub demencji.
Kapsułki zawierające ekstrakt z soplówki jeżowatej (Hericium Erinaceus L.) standaryzowany na 20% zawartość polisacharydów.
Zawartość dziennej porcji | 1 kapsułka | 2 kapsułki |
---|---|---|
Ekstrakt z soplówki jeżowatej | 250 mg | 500 mg |
w tym (20 % polisacharydy) | 50 mg | 100 mg |
Składniki: ekstrakt z soplówki jeżowatej (Hericium Erinaceus L.) 10:1, standaryzowany na zawartość polisacharydów, substancje dodatkowe: celuloza (substancja wypełniająca), stearynian magnezu, dwutlenek krzemu (substancje przeciwzbrylające), żelatyna (otoczka kapsułki).
Zalecane spożycie: 1 – 2 kapsułki dziennie, podczas posiłku.
Zawartość netto: 60 kapsułek
Hericium, to grzyb znany w Polsce jako Soplówka jeżowata. W medycynie wykorzystywany jest ekstrakt lub proszek z tego witalnego grzyba. Zawiera on podstawowe aminokwasy, polipeptydy, polisacharydy oraz minerały takie jak potas, żelazo, cynk, selen, german i niewielką ilość sodu. Jego skład pozwala głównie na walkę z dolegliwościami układu pokarmowego, począwszy od przełyku, a zakończywszy na dwunastnicy. Obecnie przeprowadza się wiele badań nad jego zdolnością do stymulowania produkcji NGF, który jest czynnikiem wzrostu nerwów i życia komórek nerwowych. W przypadku zbyt niskiego poziomu NGF, narażeni jesteśmy na pojawienie się choroby Alzheimera lub demencji. Hericium, najwydajniej działa w momencie, gdy jest przyjmowany w postaci świeżych grzybów (około 100g dziennie) lub w postaci grzybów suchych (około 10g dziennie). W jego składzie znaleźć można także 17 różnych aminokwasów (w tym 7 bardzo istotnych dla człowieka), co sprawia, że koncentracja aminokwasów w tym grzybie jest o 30 – 150% większa niż np. w pieczarce, boczniku cz też w Shitake. Dzięki powyższemu, Hericium stosowany jest jako wysokowartościowy substytut mięsa w posiłkach wegetarian. Na chwilę obecną nie są znane żadne skutki uboczne przyjmowania tego grzyba.
Źródło: http://grzyby-witalne.pl/hericium/