kolagenum kolagen na stawy, elena, 15 saszetek







Opis
KOLAGENUM to naturalny preparat składający się w 50% z czystego hydrolizowanego kolagenu z ryb oraz koziego i kobylego mleka, aronii i żurawiny. Kolagen to podstawowy składnik i budulec naszego organizmu. Wpływa na układ odpornościowy, błony śluzowe żołądka, układ krążenia i serce, walkę z cellulitem i rozstępami, jak również polecany jest osobom w trakcie rehabilitacji i kuracji odchudzających, uprawiającym sport.
Kolagen jest głównym białkiem tkanki łącznej - podstawowym składnikiem fibrylarnym skóry, kości, chrząstek i zębów. Kolagen stanowi powszechny składnik organizmów ssaków. Posiada on bardzo wysoką odporność na rozciąganie i stanowi główny składnik ścięgien. Jest odpowiedzialny za elastyczność skóry.
W młodym wieku jego produkcja pozostaje w stanie równowagi dynamicznej, jednak wraz z upływem lat procesy niszczenia zaczynają przeważać nad procesami odtwarzania. Niedostateczna produkcja kolagenu prowadzi do przedwczesnej degeneracji tkanek miękkich. Zmniejszanie ilości kolagenu w organiźmie i zmiany jego biochemii powodują nasilenie procesów jego degradacji. Postępujący wraz z wiekiem proces utraty kolagenu nasila utratę masy kostnej i przyspiesza proces osteoporozy.
Kolagen rybi zawarty w produkcie to naturalne białko uzyskiwane ze skór ryb. Zastąpił on kolagen bydlęcy i wieprzowy, który ze względu na choroby zwierzęce mogące przenieść się na ludzi (BSE choroba wściekłych krów i choroba Creutzfelda - Jacoba) jest systematycznie wycofywany z użytku. Z badań wynika także, że kolagen z ryb jest o wiele bardziej wartościowy od kolagenu bydlęcego i wieprzowego ze względu na jego właściwości, skład oraz strukturę potrójnej helisy. Cząsteczki kolagenu rybiego są mniejsze od cząsteczek kolagenu bydlęcego czy wieprzowego i z tego powodu szybciej przedostają się do skóry odbudowując ją.
Kolagen jest najważniejszym białkiem w organiźmie, ponieważ stanowi 30% całkowitej masy białka ludzkiego i 70% masy białek skóry.
Kolagen to grupa białek fibrylarnych (włóknistych), które występują powszechnie w organiźmie człowieka to znaczy, że np. u człowieka o wadze 75 kg – 15 kg to białka w tym 7,5kg to kolagen.