
mieszanka zioŁowa z wszewŁogĄ do miodu gruszkowego







Opis
OPIS:
Mieszankę z wszewłogą stosuje się do sporządzenia miodu gruszkowego z wszewłogą górską.
Tak św. Hildegarda pisze o jego właściwościach:
„Są to najlepsze powidła, cenniejsze niż złoto i pożyteczniejsze niż najczystsze złoto, bowiem usuwają migrenę, zmniejszają duszności (…)oraz eliminują ową chorobę i wszystkie złe soki, które są w człowieku, w ten sposób go oczyszczając (…)”.(„Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen)
Mieszanka w połączeniu z gruszkami i miodem tworzy mus, który według Hildegardy jest skutecznym środkiem oczyszczającym jelita z pleśni i grzybów oraz usuwającym z nich złogi. Przyczynia się tym samym do regeneracji flory jelitowej. Regeneracja jelit natomiast jest warunkiem wzmocnienia osłabionego układu odpornościowego. Kuracja miodem gruszkowym z wszewłogą górską przynosi efekty wspomagając leczenie chorób jelit m.in. wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, choroby Leśniowskiego- Crohna, jelita nadwrażliwego a także nieżytu żołądka. Jest pomocna również w zapaleniu zatok, przewlekłych stanach zapalnych migdałków, przewlekłych infekcjach, dolegliwościach reumatycznych i zapaleniu stawów. Sprawdziła się wielokrotnie w usuwaniu migreny. Najlepiej jest przeprowadzić kurację na wiosnę lub na jesieni
SKŁADNIKI:
Korzeń wszewłogi górskiej (35%), korzeń galgantu, korzeń lukrecji, cząber z upraw kontrolowanych.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Gotową mieszankę ziół wsypać do 1 kg ugotowanych na miękko gruszek, dodać 6 łyżek odszumowanego miodu. Przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce. Spożywać rano na czczo 1 łyżeczkę, po obiedzie 2 łyżeczki, przed snem 3 łyżeczki
OPAKOWANIE:
70 g