miÓd gryczany z pasieki ks. eugeniusza marciniaka 1300g







Opis
Miód gryczany o barwie od brunatnej do brązowej, posiada smak ostry, ulubiony przez wielu smakoszy. Krystalizuje stosunkowo wolno.
Właściwości miodu gryczanego:
- posiada wysoką aktywność antybiotyczną, tzn. likwiduje w organizmie niepożądane drobnoustroje chorobotwórcze nie dopuszczając do powstania choroby.
- w większym stopniu niż inne miody jest zasobny w witaminę C
- posiada dużą zawartość fruktozy, podobnie jak miód akacjowy
- ma dużą zawartość pierwiastków takich jak żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, bór, sód, miedź, cynk, wanad, krzem, jod, nikiel, kobalt, które są bardzo dobrze przyswajane przez organizm oraz substancji podnoszących odporność
- bardzo dobrze usuwa z organizmu metale ciężkie i pierwiastki promieniotwórcze
- udrażnia i uelastycznia naczynia krwionośne, zwłaszcza w kończynach dolnych
Schorzenia, przy których warto stosować miód gryczany:
- choroby układu krążenia - miód gryczany jest najskuteczniejszy w leczeniu chorób układu krążenia, głównie na podłożu miażdżycowym
- osłabiona pamięć, wzrok, słuch
- stany wyczerpania, nerwice
- niedokrwistość z niedoboru żelaza
- cukrzyca - ze względu na dużą zawartość fruktozy