
pestki moreli gorzkiej mielone 500g myvita







Opis
Gorzkie jądra pestek moreli pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych. Jądra pestek moreli dostarczają organizmowi mnóstwa minerałów, a szczególnie dużo magnezu. Zawierają amigdalinę zwaną też witaminą B17, która jest odpowiedzialna za jej gorzki smak. Oprócz witaminy B17 są źródłem takich składników jak: witamina B6, B1, B15 – kwas pangamowy, kwas salicylowy (o działaniu bakteriobójczym), minerały.
Czy pestki z owoców moreli są trujące?
Owszem pestki owoców posiadają truciznę, ale taką która jest nieszkodliwa dla zdrowych komórek. Gdy amigdalina dostanie się do ludzkiego organizmu, rozchodzi się do wszystkich komórek, tych zdrowych i chorych. W zdrowej komórce zamienia się w glukozę. W komórce rakowej uwalnia cyjanek oraz drugą, równie silną truciznę (aldehyd benzoesowy). Te dwie trucizny niszczą komórkę rakową i tylko ją. Komórki zdrowe zawierają enzym, który „neutralizuje” amigdalinę, witamina B17 zostaje zredukowana do glukozy, która jest paliwem dla zdrowych komórek, a rodnik cyjankowy zostaje wyeliminowany ze zdrowych komórek. Cyjanowodór wydziela się w komórkach raka, prowadząc do ich śmierci. Spożywany w niewielkich ilościach nie jest w stanie zaszkodzić zdrowym komórkom. Dlatego powinniśmy spożywać nasiona zawierające witaminę B17 w takich ilościach, w jakich spożywalibyśmy owoce w ciągu dnia. Osoby chore na nowotwór muszą skonsultować się z lekarzem w celu ustalenia odpowiedniej dawki, dopasowanej do swojej wagi i wieku.
Skład:
jądra pestek moreli gorzkiej (mielone)
Stosowanie:
Spożywać 1/2 łyżeczki (2-4 pestek) Nie należy ich podawać dzieciom i kobietom w ciąży.
Kraj pochodzenia:
Włochy