toksidont-maj plus biolit na trawienie i prawidŁowy poziom glukozy
Opis
OPIS:
Immunomodulator, na trawienie i prawidłowy poziom glukozy.
Nagrodzony na Diabetica Expo 2016r.
SKŁADNIKI:
Ekstrakt wodny z korzenia łopianu oraz taksyfolina z modrzewia dahurskiego.
DZIAŁANIE:
Łopian większy - wspomaga zachowanie zdolności trawienia tłuszczów. Stosowany jest dla zachowania prawidłowego trawienia i komfortu trawienia oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi.
Ponadto Łopian utrzymuje w zdrowiu górne drogi oddechechowe oraz pomaga utrzymać zdrową skórę.
Dzięki zawartości kwasu asparaginowego, lignanów, arktyiny, arktygeniny korzeń łopianu większego wykazuje cytostatyczną aktywność przeciwutleniającą. Zawartość kwasu asparaginowego i lignanów wpływa na prawidłowy stan gospodarki hormonalnej
Taksyfolina (dihydrokwercetyna) należy do podklasy flawononoli flawonoidów, jest obecna w owocach cytrusowych, cebuli oraz drewnie modrzewia dahurskiego. Prof. Ilahim Gulcin z Uniw. Ataturka w Turcji wykazał że taksyfolina ma wyraźne właściwości przeciwutleniające, ponieważ usuwa wolne rodniki i wiąże jony metali.
Według oceny wyników badań klinicznych, epidemiologicznych i podstawowych – związki fenolowe (w tym flawonoidy) wykazują szerokie spektrum aktywności biologicznej, przez co zmniejszają ryzyko chorób zwyrodnieniowych (neurodegeneracyjnych, onkologicznych, osteoporozy, cukrzycy i chorób układu krążenia).
Zatem Substancje czynne, zawarte w produkcie:
- biorą udział w kontroli kancerogennych metabolitów w organizmie
- wpływają na prawidłowe wydzielania soków żołądkowych, żółci w wątrobie i enzymów trzustkowych
- wpływają na prawidłową kondycję wątroby i stabilizację glikogenu
- wpływają na prawidłowy proces gojenia się ran, zwichnięć
- poliacetyleny biorą udział w kontroli stanów zapalnych i gorączki
- kontrolują stany zapalne skóry, normalizują syntezę kolagenu i elastyny
- skutecznie prowadzą kontrolę toksyn i produktów przemiany materii w organizmie.
DAWKOWANIE:
jedną miarkę rozpuścić w połowie szklanki wody i wypić po przygotowaniu. Spożywać trzy razy dziennie po posiłku. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
ŹRÓDŁO:
Klasyczne zbiorcze opracowanie podręcznikowe z zakresu farmako-gnozji – monografia „Handbook of Medicinal Herbs” wyd. 2., opracowana przez J. Duke, 2002, CRC, specyfikuje aktywność Urtica dioica i wymienia j.n. działania: