tart cherry 465 mg, 60 kaps swanson
Opis
Wiśnie cenione są przede wszystkim za swój dobroczynny wpływ na serce i układ krwionośny.
Wiśnie swój swój kolor zawdzięczają antocyjanom – barwnikom z grupy flawonoidów (silnych przeciwutleniaczy), które nadają kolor owocom. Im jest ich więcej, tym barwa owocu jest ciemniejsza.
Naukowcy z Michigan State University odkryli, że antocyjanidyny obecne w wiśniach są zdolne do blokowania zarówno enzymów COX-1, jak i enzymów COX-2, tych samych , które sa blokowane przez niesteroidowe leki przeciwzapalne (ibuprofen czy naproxen).
Ze wszystkich przebadanych owoców wiśnia wykazała najwyższą zawartość tych kluczowych substancji (26,5 mg/100 g). Ich skuteczność przeciwbólowa okazała się porównywalna do skuteczności uzyskanej za pomocą ibuprofenu i naproksenu.
Ponadto wiśnie są jednymi z nielicznych owoców , po które mogą sięgać cukrzycy ze względu na to, iż posiadają niski indeks glikemiczny
badania wykazały również, że wiśnie są przydatne w przypadku dny moczanowej. Choroba ta jest związaną z nieprawidłowym, wysokim stężeniem kwasu moczowego we krwi. Antocyjanidyny zawarte w wiśniach wykazują właściwości hamujące aktywność oksydazy ksantynowej, enzymu biorącego udział w produkcji kwasu moczowego.
Badania kliniczne pokazały, że spożywanie około 250 g świeżych wiśni dziennie bardzo skutecznie obniża poziomu kwasu moczowego i zapobiega atakom dny.