estrovita immuno (kwasy omega-3,-6,-9) 250ml


Opis
Estrovita zawiera kwasy omega-3, -6, -9 w wysoce przyswajalnej postaci estrów, wyizolowanych z 4 olejów roślinnych: oleju lnianego, oleju z wiesiołka, oleju z ogórecznika, oleju z czarnej porzeczki oraz kompleks witamin A, D, E i K. Postać estrów pozwala na to, aby duża część przyjmowanego preparatu została przyswojona przez organizm. Witaminy A i D są m.in. odpowiedzialne za utrzymanie odporności naszego organizmu.
" Z żywieniowego punktu widzenia najbardziej optymalny stosunek kwasów tłuszczowych n-6 do n-3 równy
jest proporcji 2:1" (Źródło: Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego; Anna Dutkowska, Dominik Rachoń. Zakład Endokrynologii Klinicznej i Doświadczalnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego).
W preparacie Estrovita proporcje kwasów omega-6 do omega-3 to 1:2, ponieważ w diecie przeciętnego człowieka dostarczamy za dużo kwasów omega-6 a za mało omega-3. Stąd w preparacie przewaga kwasów omega-3.
Właściwości kwasów omega
- wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu (oczywiście przy jednoczesnej redukcji tłuszczów tzw. nasyconych - czyli masła, margaryny, smalcu, oleju palmowego). Prawidłowy poziom cholesterolu to zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego: miażdżycy, zawału, udaru.
- istnieje wiele badań na temat przeciwzapalnego działania kwasów omega-3 oraz działania przeciwnowotworowego i zmniejszającego stany zapalne stawów, a także działanie ochronnego na układ immunologiczny.
- kwasy omega-3 i -6 wpływają na stan skóry i włosów, zaleca się przyjmowanie ich osobom z suchą skórą, zarówno do wewnątrz jak i na zewnątrz (kosmetyki z kwasami omega-3)
- usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych, mają wpływ na funkcje poznawcze, zdolność zapamiętywania, uczenia się, zapobiegają chorobie Alzheimera i chorobom demencyjnym
- korzystnie wpływają w zaburzeniach nastroju i depresji, a także stanach lękowych, schizofrenii
- uczestniczą w prawidłowej czynności układu rozrodczego, produkcji hormonów płciowych
- wpływają na prawidłowy rozwój dzieci: ich mózgu, układu nerwowego i innych układów zaczynając już od okresu płodowego
Właściwości witamin A, D, E i K
- witamina A - jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie, prawidłowy stan błon śluzowych oraz utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
- witamina D - razem z witaminą K wzmacnia kości, zęby, umożliwia ich prawidłowy rozwój i wzrost, zabobiega osteoporozie. Ponadto jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcje układu odpornościowego.
- witamina E - jest antyoksydantem, niszczy wolne rodniki, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, nowotworami.
- witamina K - razem z witaminą D jest odpowiedzialna za prawidłowy stan kości, zębów.
Wiedza naukowa
"Kwasy te w dużym stężeniu znajdują się w mózgu i wiele wskazuje na to, że mają duży wpływ na funkcje poznawcze i behawioralne. Kwasy tłuszczowe omega-6 wspomagają wzrost włosów i komórek skóry. Ponadto regulują metabolizm i odgrywają istotną rolę w prawidłowej czynności układu rozrodczego. Należy podkreślić, że omega-3 i omega-6 konkurują do tych samych enzymów. Niektóre kwasy omega-6 mogą nasilać stan zapalny, dlatego zaleca się, by w zdrowej diecie znajdowała się równowaga kwasów omega-6 i łagodzących stany zapalne kwasów omega-3. " (Warowny M. Rola kwasów omega-3 w organizmie człowieka. Lek w Polsce)
"Kwasy omega-3 regulują m.in. stężenie cytokin, których podwyższony poziom w organizmie sprzyja przewlekłym stanom zapalnym, chorobom o podłożu autoimmunologicznym, miażdżycy czy powstawaniu nowotworów. Ponadto mają pozytywny wpływ na krążenie krwi, poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych. Zmniejszają ryzyko arytmii serca, stabilizują ciśnienie tętnicze krwi, przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu. Kwasy tłuszczowe omega-3 pełnią główną rolę w zachowaniu pełnej sprawności fizycznej i umysłowej, dlatego istotne jest podawanie ich małym dzieciom. Należy jednak pamiętać o zachowaniu ich prawidłowych proporcji w codziennej diecie. " (Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M. Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach. Postepy Hig Med Dosw (online), 2015; 69: 838-852)
"Kwasy omega-3 są znane głównie ze swoich kardioprotekcyjnych właściwości. Rosnąca liczba prac wskazuje także na ich korzystne działanie w zaburzeniach nastroju. Możliwe działanie przeciwlękowe tych substancji jest prawdopodobnie związane z ich działaniem przeciwzapalnym, z wpływem na neurogenezę oraz ze związkiem ARA z aktywnością niektórych receptorów monoaminoergicznych." (Knefel K., Hese R.T. Kwasy omega-3 a zaburzenia depresyjne, lękowe i schizofrenia. Psychiatria w Praktyce Klinicznej 2009; 2, 3: 140–145)
"Liczne publikacje naukowe dowodzą, że nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają procesy zapalne oraz redukują ryzyko występowania chorób układu krążenia, nowotworów i chorób zapalnych stawów. Kwasy omega-3 znalazły zastosowanie głównie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Ich hamujące działanie na rozwój blaszek miażdżycowych chroni przed wystąpieniem zawału lub udaru. Duże stężenie kwasów omega-3 występuje także w ośrodkowym układzie nerwowym, którego funkcjonowanie i właściwy rozwój współzależy od nich. Ponieważ kształtowanie układu nerwowego istotne jest już na etapie płodowym, zalecana jest suplementacja kwasów omega-3 u kobiet ciężarnych, szczególnie w drugim i trzecim trymestrze." (Warowny M. Rola kwasów omega-3 w organizmie człowieka. Lek w Polsce, VOL 24 NR 06’14 (278).
"Spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 ma istotne znaczenie dla zdrowia człowieka. Na poziomie biologicznym ma wpływ na przebieg określonych procesów mózgowych czy ochronę i tworzenie nowych komórek nerwowych (neuronów). Z kolei na poziomie poznawczym suplementacja wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi z grupy n-3 może mieć związek m.in. z jakością zdolności zapamiętywania, uczenia się, wydajnością intelektualną, przeciwdziałaniem chorobie Alzheimera, zaburzeniom depresyjnym, demencyjnym i innym." (Bojkowski Ł., Mojs E. Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych obszarach psychologicznego funkcjonowania człowieka. Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu 1 (46) 2016)
"Dieta z odpowiednim udziałem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 wraz z dużą ilością antyoksydantów jest niezbędna dla zachowania zdrowia i urody. Procesom starzenia towarzyszy zwykle problem suchej skóry. Warto wówczas zwrócić szczególną uwagę także na skład kosmetyków i stosować do pielęgnacji preparaty zawierające oleje roślinne (źródło WKT) oraz antyoksydanty, których źródłem mogą być ekstrakty roślinne – coraz częściej obecne w licznych produktach kosmetycznych i leczniczych." (Bojarowicz H, Woźniak B. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę. Probl Hig Epidemiol 2008, 89(4): 471-475)
Dawkowanie:
1 łyżeczka lub miarka (5 ml) preparatu dostarcza: Omega-3 (kwas α-linolenowy): 2,4 g – Omega-6 (kwas linolowy): 0,8 g – Omega-9 (kwas oleinowy): 0,9 g – witamina E (D-alfa-tokoferol): 12 mg – beta-karoten: 2700 µg – Witamina K₂-MK-7 (menachinon-7): 75 µg – Witamina D₃ (cholekalcyferol): 50 µg – Naturalny aromat cytrynowy
1 łyżeczka lub miarka (5ml) dostarcza 100% dziennego zapotrzebowania na wszystkie kwasu z grupy Omega. Butelka o pojemności 250 ml jest wystarczająca do przeprowadzenia 50 dniowej suplementacji.
Właściwości technologiczne produktu:
- Kompozycja unikalnych składników odżywczych w preparacie ESTROVITA IMMUNO przyczynia się do wzmocnienia organizmu oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
- Stuprocentowe roślinne estry etylowe omega-3, 6, 9.
- Doskonała proporcja kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6.
- Pełna biodostępność i wysoka bioretencja.
- Zawiera naturalne źródło witaminy A,D₃,E,K₂.
- Technologia zabezpieczenia produktu przed utlenianiem.
- Produkt zabezpieczony dzięki nasyceniu azotem.
- Idealny dla wegetarian oraz wegan.
Preparat nie zawiera: przeciwutleniaczy, konserwantów, barwników, alergenów.