Kategorie
Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Witamina B3 to inaczej witamina PP, amid kwasu nikotynowego, nikotynamid, niacyna.
Występowanie w naturze: drożdże, orzechy, wątroba, serce, nerki, mózg, żółtko jaja, mleko, a także w produktach bogatych w tryptofan (jaja, drób, ryby, mleko, sery, orzechy), bowiem witamina B3 może w naszym organizmie powstawać z tryptofanu.
Rola w organizmie: odgrywa ważną rolę w procesach oksydacyjno-redukcyjnych w naszym organizmie
Choroby wywołane niedoborem witaminy B3: pelagra - wywołana jednocześnie brakiem innych witamin z grupy B. Leczenie polega na dostarczeniu kompleksu witamin B. Choroba występowała w przeszłości u ludności żywionej głównie kukurydzą (ubogą w tryptofan, a z tryptofanu może być syntetyzowana witamina B3).
Średnie dzienne zapotrzebowanie na witaminę B3: dorośli: 15 mg a dzieci: 6-15 mg
Dawka dzienna, przy której nie zaobserwowano szkodliwego wpływu na organizm: 700-1400mg