Witamina B2 to inaczej ryboflawina.
Występowanie w naturze: w największych ilościach występuje w takich produktach jak drożdże, kiełki ziaren, rośliny strączkowe, wątroba, nerki, mleko, ser
Rola w organizmie: bierze udział w wielu procesach oksydacyjno-redukcyjnych w naszym organizmie
Objawy niedoboru witaminy B2: występują rzadko, głównie u osób w podeszłym wieku, alkoholików, u osób z długo utrzymującą się biegunką, przewlekle niedożywionych. Objawami są ragady (rozpadliny) w kącikach ust, wyprysk na twarzy, zapalenie czerwieni warg, zapalenie języka, zapalenie spojówek, waskularyzacja rogówki (wnikanie naczyń krwionośnych do rogówki, unaczynienie)
Choroby wywołane niedoborem witaminy B2: zapalenie rogówki, zapalenie skóry i inne
Średnie dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2: dorośli: 1,5 mg a dzieci: 0,4-1,4 mg
Witamina B2 jest lepiej wchłaniana z pożywieniem.
Dawka dzienna, przy której nie zaobserwowano szkodliwego wpływu na organizm: 650mg
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.