ZESPÓŁ JELITA NADWRAŻLIWEGO- Jak sobie pomóc?
Objawia się zazwyczaj nieprawidłowym formowaniem resztek pokarmowych wskutek zaburzeń natury czynnościowej. Chory cierpi przemiennie na zaparcia i biegunki, bóle w prawym lub lewym podżebrzu, nasilające się po posiłku.
Choroba ta ma najczęściej tło nerwowe i występuje u osób z nadmierną pobudliwością emocjonalną, skłonnych do depresji, cierpiących na zaburzenia snu, ulegających nieuzasadnionym lękom.
Dolegliwości występują szczególnie ostro w okresach napięć emocjonalnych, przemęczenia i zanikają np. w czasie urlopu, zmiany trybu życia na bardziej zrelaksowany.
W leczeniu bardzo ważna jest dieta bogatoresztkowa, obfitująca w pokarmy zawierające dużo błonnika, a więc razowe pieczywo grubego przemiału, otręby. jarzyny, owoce, kasze gruboziarniste. Dietę należy uzupełniać otrębami. Łyżkę otrąb zalewa się wodą, kiedy otręby namiękną i opadną na dno, wodę należy zleć, a otręby zjeść. Dzienną dawkę otrąb można dobierać indywidualnie, nawet do 6 łyżek.
Poleca się również mieszanki o działaniu uspokajającym i rozkurczowym.
Ziele lnicy pospolitej 15 g
Sporządzić napar w proporcji: 1 łyżka ziół na szklankę wody. Zagotować, parzyć pod przykryciem kilka minut, przecedzić. pić raz dziennie.
Liść bobrka trójlistkowego 10 g
Korzeń kozłka lekarskiego 10 g
Sporządzić odwar z 1 łyżki ziół na szklankę wody. Gotować na wolnym ogniu 5 minut, parzyć chwilę pod przykryciem, przecedzić. Pić 2 razy dziennie po pół szklanki.
Źródło: "Ziołolecznictwo Ojców Bonifratrów" O. Teodor Książkiewicz