* dawniej Ziołowa Apteka (ZiolowaApteka.pl)
przejdź do kasy suma: 0,00 zł
Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY

0
ZAKWAS BURACZANY

Potrzebujemy:

2 kg buraków

6 ząbków czosnku

skórka chleba razowego - niekoniecznie

1 łyżka soli

ok. 9 sztuk ziela angielskiego

3 liście laurowe

ok. 1,5 l wody

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej 1 łyżkę soli i odstawiamy do wystygnięcia (ma być lekko ciepła). Buraki czyścimy bądź obieramy ze skórki, kroimy na kawałki. Czosnek obieramy, miażdżymy, kroimy na mniejsze części. Do 3-litrowego garnka kamionkowego (lub słoja) wkładamy na dno skórkę chleba razowego, i na przemian buraki z czosnkiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, tak, żeby przyprawy były na każdej wysokości garnka. Wszystko musi być tak ciasno ułożone, aby nic nie wypływało na wierzch (jak wypływa można przykryć talerzykiem. Tak przygotowaną bazę pod zakwas zalewamy lekko ciepłą wodą z solą, przykrywamy i zostawiamy w ciemnym i ciepłym miejscu na 5 dni. Po 5 dniach zakwas przecedzamy przez sito do ciemnych butelek i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

Można zakwas lekko podgrzać - wówczas może pełnić rolę postnego, intensywnego barszczu.

Komentarze do wpisu (0)

Czy chcesz dowiedzieć się
o naszych promocjach?
Wybrane promocje
do góry
ZIOLOWA.pl, dawniej Ziolowa Apteka - ziolowaapteka.pl
Centrum Zielarsko-Medyczne Osłowska-Skwira-Talarek sp.j.
ul. Wojska Polskiego 45C-D, 87-100 Toruń
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl