
Potrzebujemy:
2 kg buraków
6 ząbków czosnku
skórka chleba razowego - niekoniecznie
1 łyżka soli
ok. 9 sztuk ziela angielskiego
3 liście laurowe
ok. 1,5 l wody
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej 1 łyżkę soli i odstawiamy do wystygnięcia (ma być lekko ciepła). Buraki czyścimy bądź obieramy ze skórki, kroimy na kawałki. Czosnek obieramy, miażdżymy, kroimy na mniejsze części. Do 3-litrowego garnka kamionkowego (lub słoja) wkładamy na dno skórkę chleba razowego, i na przemian buraki z czosnkiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, tak, żeby przyprawy były na każdej wysokości garnka. Wszystko musi być tak ciasno ułożone, aby nic nie wypływało na wierzch (jak wypływa można przykryć talerzykiem. Tak przygotowaną bazę pod zakwas zalewamy lekko ciepłą wodą z solą, przykrywamy i zostawiamy w ciemnym i ciepłym miejscu na 5 dni. Po 5 dniach zakwas przecedzamy przez sito do ciemnych butelek i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Można zakwas lekko podgrzać - wówczas może pełnić rolę postnego, intensywnego barszczu.