Koszyk

Twój koszyk jest pusty

CHIA - SIŁA UKRYTA W NASIONACH

Ziarna chia wyróżniają się wysoką zawartością mikro i makroelementów. Włączone zostały do produktów superfoods, czyli żywności funkcjonalnej, mającej pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Codzienne spożywanie nasion chia poprawia pracę żył i serca, może zmniejszyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi a tym samym zapobiegać rozwojowi chorób krążeniowych, a także ich powikłań, jak zawał serca czy udar mózgu.

CHIA - SIŁA UKRYTA W NASIONACH

Co wiemy o nasionach chia?

Te malutkie, szaro-brazowe nasionka pozyskuje się z szałwii hiszpańskiej pochodzącej głównie z Meksyku .

Ziarna chia wyróżniają się wysoką zawartością mikro i makroelementów. Włączone zostały do produktów superfoods, czyli żywności funkcjonalnej, mającej pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Warto wiedzieć, że chia ma w sobie więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż większość ryb (np. łosoś), ponadto jest bogata w wapń, żelazo,potas, cynk i fosfor. oraz wiele cennych witamin i minerałów. Dzięki temu mają pozytywny wpływ na zdrowie serca, ciśnienie krwi i odpowiedni poziom cholesterolu. Zawierają również dużo białka i błonnika. zmniejszając oporność na insulinę i poprawiając kontrolę poziomu cukru we krwi.

Nasiona Chia są bogate w glutaminę i argininę. Glutamina wspomaga odporność i wydolność organizmu podczas aktywności fizycznej, a także regeneruje wątrobę. A z kolei arginina jest aminokwasem przyspieszającym gojenie się ran.

Nasiona chia hamują proces wchłaniania tłuszczów zawartych w pożywieniu oraz zmniejszają syntezę cholesterolu w wątrobie . Związki czynne zawarte w Salvia hispanica pomagają normalizować ciśnienie tętnicze.

Spożywanie nasion chia może pomóc w utrzymaniu dobrej kondycji organizmu a szczególnie w rytmie wypróżnień, oraz ochronie organizmu przed odwodnieniem np.w przypadku biegunki. Nasiona chia są doskonałym dodatkiem do diety odchudzającej.

Warto wiedzieć, że nadmierne spożywanie chia może powodować problemy żołądkowe i jest przeciwwskazane dla osób z zaburzeniami hormonalnymi. Chia mogą powodować problemy u osób uczulonych na rośliny z rodziny Lamiaceae. Spożywając nasiona szałwii hiszpańskiej należy zachować ostrożność podczas stosowania leków przeciwzakrzepowych (np. warfaryny) i przeciwpłytkowych (np. kwas acetylosalicylowy, klopidogrel, prasugrel) .

Jak można przygotować nasiona chia do spożycia:

Nasiona można zalać gorącą wodą dla uzyskania żelu.

Zmielone nasiona można wykorzystać do zagęszczania potraw; zup i sosów itp. jak również jako dodatek do wypieku chleba, ciast i naleśników oraz do panierowania.

Chia można również spożywać bez wcześniejszego przygotowania, dodając je do różnych potraw jak sałatki, surówki, koktajle itp.

Nasiona chia można zalać mlekiem lub wodą i pozostawić na noc aby spęczniały. Rano mogą stanowić doskonały przysmak śniadaniowy.

 

Ważne...

Codzienne spożywanie nasion chia poprawia pracę żył i serca, może zmniejszyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi a tym samym zapobiegać rozwojowi chorób krążeniowych, a także ich powikłań, jak zawał serca czy udar mózgu.

Ty kupisz najwyższej jakości nasiona chia

Komentarze do wpisu (0)

Napisz komentarz