
Czy wiesz czym jest pierzga?
Pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły w komórkach plastra, zebrany wcześniej i zlepiony w postaci gródek pyłek, który następnie w warunkach beztlenowej fermentacji, przy obecności kwasu mlekowego, w warunkach ula, uległ przetworzeniu. Przemiany, jakie zachodzą w w złożonym w komórkach ubitym i przetworzonym przez pszczoły pyłku powodują, że powstała z niego pierzga jest wielokrotnie wartościowsza niż uzbierany z kwiatów i zlepiony w gródki, w czystej postaci pyłek. Dlatego też przyjmując pierzgę możemy pobierać jej mniej i w krótszym okresie czasu niż pyłek.
Średni, zapobiegając chorobom i uzupełniając organizm w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, w tym do samoobrony przed chorobami, przyjmujemy pierzgę w ilości 15 g na dobę przez okres około jednego do dwóch miesięcy, dwa razy w roku.
Ta ilość wystarcza zwykle do "postawienia na nogi" nawet bardzo wycieńczonego i osłabionego ludzkiego organizmu. Praktyka wykazuje, że przy różnego rodzaju schorzeniach np. przy nowotworach, efekty, niekiedy nieprawdopodobne, budzące zdziwienie lekarzy, osiąga się przyjmując większe dawki pierzgi, nawet do 50 g na dobę. Najkorzystniej dla naszego organizmu jest, gdy tę dzielimy na 2-3 dawki i spożywamy razem z miodem.
Pierzga, podobnie jak pyłek, przed użyciem musi być zalana wodą na minimum 6-8 godzin, w której równocześnie rozpuszczamy 1-2 łyżeczki miodu. Używanie pierzgi czy pyłku bez wcześniejszego namoczenia uniemożliwia wykorzystanie przez nasz organizm pełnego bogactwa zawartych w nim składników odżywczych i enzymów.
Przez przyjmowanie pierzgi uzupełniamy w organizmie braki spowodowane działaniem środków chemicznych, które powszechnie występują praktycznie we wszystkich produktach spożywczych, a także surowcach, z których są przygotowywane. Przyczyną złego samopoczucia, nerwowości, załamania psychicznego, przechodzącego z czasem w choroby, jest naruszenie równowagi bioekologicznej w naszym organizmie.
Pierzga w dużym stopniu łagodzi przebieg chorób, przynosi ulgę w cierpieniu, a w wielu przypadkach doprowadza do całkowitego wyleczenia. Ważne jednak, by przyjmować ją systematycznie i przez dłuższy czas. Brak efektów najczęściej spowodowany jest zbyt małą dawką, niesystematycznym stosowaniem lub przyjmowaniem w zbyt krótkim okresie.
Pierzga jest produktem naturalnym, nie wywołuje skutków ubocznych, uzależnień i nie można jej przedawkować, tak jak to ma miejsce w przypadku leków.
Na zakończenie warto zauważyć, że coraz więcej ludzi ma świadomość i jest to pocieszające, że epoka zachwytu nad chemią przeminęła. Wracamy do sprawdzonych przez wieki darów natury, w tym do wspaniałości wytwarzanych przez pszczoły. Pierzga ma podobne działanie jak pyłek tyle, że ma mocniejsze działanie i lepszą przyswajalność.
Źródło: ks. dr Eugeniusz Marciniak, mistrz pszczelarski
www.pszczelarzpolski.pl