Dieta w nawrotach dny moczanowej
Dieta u pacjentów z dną moczanową wraz z farmakoterapią (allopurinol) jest ogromnie istotna w zapobieganiu nawrotom i łagodzeniu objawów. Dieta powinna obejmować produkty o małej zawartości puryn, które zwiększają stężenie kwasu moczowego we krwi. Produkty można podzielić na trzy grupy:
- Produkty, z których powstają małe ilości kwasu moczowego: warzywa (np. bakłażany, papryka, cykoria, kapusta, roszponka, ogórki, marchew, kalarepa, sałata, rzodkiewki, buraki, ziemniaki, pomidory, cukinie, kalafior, seler, szparagi, cebula), owoce (np. jabłka, gruszki, wiśnie, ananas, kiwi, czereśnie, śliwki, truskawki, pomarańcze, banany), przetwory zbożowe (pieczywo razowe, pszenne), ryż, kasze, makarony, mleko i przetwory mleczne, jaja oraz orzechy,
- Produkty, z których powstają średnie ilości kwasu moczowego: wędliny, kiełbasy, parówki, warzywa strączkowe (np. groszek zielony, ciecierzyca, soja, fasola), mięsa (np. wołowina, jagnięcina, wieprzowina, drób, dziczyzna), dorsz, sandacz, mintaj, szpinak, grzyby, czekolada, kukurydza,
- Produkty, z których powstają duże ilości kwasu moczowego: podroby (np. wątróbki, serca, nerki, ozorki), wywary mięsne (ROSÓŁ i każda zupa z wywarem mięsnym), ryby i przetwory rybne (np. szproty, śledzie, sardynki, tuńczyk, łosoś wędzony, karp ze skórą, makrela wędzona), owoce morza, galarety mięsne, konserwy, ikra, piwo.
- Dieta pacjenta z dną powinna zwierać dużo płynów, nawet do 3 l dziennie.
- Osoby z nadwagą powinny stopniowo ograniczyć nadmierną masę ciała.
- Dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, z ograniczeniem tłuszczów, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego.
- Powinno się stosować niewielki dodatek tłuszczów roślinnych, takich jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek czy olej lniany.
- Alkohol, w szczególności piwo, powinien zostać wyeliminowany.
- Zaleca się stosowanie niewielkich ilości tłuszczów pochodzenia roślinnego - margaryn, olejów roślinnych, takich jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek (do stosowania na zimno i na ciepło) oraz olej lniany i słonecznikowy (do stosowania na zimno).
- Jako źródło korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3 zaleca się stosowanie oleju rzepakowego, oleju lnianego, a także orzechów włoskich i migdałów. Np. pasta z olejem lnianym budwigowym i chudym twarogiem.
czytelniczka
I nie trzeba brać Miluritu?
lek. Dorota Skwira-Rutkowska
Napiszę inaczej - stosowanie Miluritu (allopurinol) a niestosowanie równocześnie diety jest bez sensu. Generalnie są tendencje do zbyt długiego stosowania allopurinolu u pacjentów, u których przykładowo jedyny i ostatni napad dny wystąpił 10 lat temu. Oczywiście każdy przypadek pacjenta jest inny i fakt odstawienia lub utrzymania allopurinolu należy rozważyć u każdego osobno biorąc pod uwagę zalety i wady danego postępowania. Tym artykułem chciałam uwrażliwić pacjentów chorujących na dnę moczanową, że dieta jest również leczeniem tej choroby.