* dawniej Ziołowa Apteka (ziolowaapteka.pl)!
przejdź do kasy suma: 0,00 zł
Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Dieta w nawrotach dny moczanowej

2

Dieta w nawrotach dny moczanowej

Dieta u pacjentów z dną moczanową wraz z farmakoterapią (allopurinol) jest ogromnie istotna w zapobieganiu nawrotom i łagodzeniu objawów. Dieta powinna obejmować produkty o małej zawartości puryn, które zwiększają stężenie kwasu moczowego we krwi. Produkty można podzielić na trzy grupy:

 

  • Produkty, z których powstają małe ilości kwasu moczowego: warzywa (np. bakłażany, papryka, cykoria, kapusta, roszponka, ogórki, marchew, kalarepa, sałata, rzodkiewki, buraki, ziemniaki, pomidory, cukinie, kalafior, seler, szparagi, cebula), owoce (np. jabłka, gruszki, wiśnie, ananas, kiwi, czereśnie, śliwki, truskawki, pomarańcze, banany), przetwory zbożowe (pieczywo razowe, pszenne), ryż, kasze, makarony, mleko i przetwory mleczne, jaja oraz orzechy,
  • Produkty, z których powstają średnie ilości kwasu moczowego: wędliny, kiełbasy, parówki, warzywa strączkowe (np. groszek zielony, ciecierzyca, soja, fasola), mięsa (np. wołowina, jagnięcina, wieprzowina, drób, dziczyzna), dorsz, sandacz, mintaj, szpinak, grzyby, czekolada, kukurydza,
  • Produkty, z których powstają duże ilości kwasu moczowego: podroby (np. wątróbki, serca, nerki, ozorki), wywary mięsne (ROSÓŁ i każda zupa z wywarem mięsnym), ryby i przetwory rybne (np. szproty, śledzie, sardynki, tuńczyk, łosoś wędzony, karp ze skórą, makrela wędzona), owoce morza, galarety mięsne, konserwy, ikra, piwo.
Produkty, z których powstają duże ilości kwasu moczowego powinny być bezwzględnie wykluczone z diety; produkty, z których powstają średnie ilości kwasu moczowego, należy stosować w bardzo ograniczonych ilościach i tylko od czasu do czasu. Produkty z pierwszej listy można i należy stosować bez ograniczeń.

  1. Dieta pacjenta z dną powinna zwierać dużo płynów, nawet do 3 l dziennie. 
  2. Osoby z nadwagą powinny stopniowo ograniczyć nadmierną masę ciała. 
  3. Dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, z ograniczeniem tłuszczów, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego. 
  4. Powinno się stosować niewielki dodatek tłuszczów roślinnych, takich jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek czy olej lniany. 
  5. Alkohol, w szczególności piwo, powinien zostać wyeliminowany.
  6. Zaleca się stosowanie niewielkich ilości tłuszczów pochodzenia roślinnego - margaryn, olejów roślinnych, takich jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek (do stosowania na zimno i na ciepło) oraz olej lniany i słonecznikowy (do stosowania na zimno).
  7. Jako źródło korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3 zaleca się stosowanie oleju rzepakowego, oleju lnianego, a także orzechów włoskich i migdałów. Np. pasta z olejem lnianym budwigowym i chudym twarogiem.
 

Komentarze do wpisu (2)

9 listopada 2016

I nie trzeba brać Miluritu?

16 stycznia 2017

Napiszę inaczej - stosowanie Miluritu (allopurinol) a niestosowanie równocześnie diety jest bez sensu. Generalnie są tendencje do zbyt długiego stosowania allopurinolu u pacjentów, u których przykładowo jedyny i ostatni napad dny wystąpił 10 lat temu. Oczywiście każdy przypadek pacjenta jest inny i fakt odstawienia lub utrzymania allopurinolu należy rozważyć u każdego osobno biorąc pod uwagę zalety i wady danego postępowania. Tym artykułem chciałam uwrażliwić pacjentów chorujących na dnę moczanową, że dieta jest również leczeniem tej choroby.

do góry
ZIOLOWA.pl, dawniej Ziolowa Apteka - ziolowaapteka.pl
Centrum Zielarsko-Medyczne Osłowska-Skwira-Talarek sp.j.
ul. Wojska Polskiego 45C-D, 87-100 Toruń
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl