W przypadku wielu osób jesienno-zimowa pora roku upływa pod znakiem obniżonej odporności, ogólnego osłabienia oraz częstych infekcji dróg oddechowych. Sprzyjają temu wahania temperatury oraz wysoka wilgotność powietrza. W takich warunkach mikroorganizmy chorobotwórcze z łatwością wnikają do naszego organizmu. Z pomocą przychodzi nam natura. Możemy wesprzeć swój system immunologiczny ziołami i owocami o niezawodnym działaniu profilaktycznym. Po co warto sięgnąć?
Owoc dzikiej róży
Stanowi bogate źródło kwasu askorbinowego. Naturalna postać witaminy C ma kilkukrotnie silniejsze działanie niż jej syntetyczny zamiennik. A to za sprawą towarzyszących jej flawonoidów oraz kwasów organicznych. W owocach dzikiej róży znajdują się również witaminy A, E i K, olejek eteryczny, a także żelazo, fosfor czy magnez. Sprawdzą się doskonale w stanach zmęczenia, stresu i ogólnego osłabienia.
Jeżówka
Jest skutecznym sojusznikiem w walce z dolegliwościami górnych dróg oddechowych. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Sprawdzi się przede wszystkim w okresie zimowym oraz podczas sezonowych zmian pogody. Pomaga także utrzymać gardło oraz struny głosowe w doskonałej kondycji.
Czosnek
Jego charakterystyczny zapach zawdzięczamy olejkowi lotnemu z allicyną i alliiną. Związki te posiadają silne właściwości bakteriobójcze oraz antybiotyczne. Są naszym skutecznym sojusznikiem w walce z zakażeniami górnego układu oddechowego oraz obniżonej odporności organizmu. Czosnek dostarcza także wysoką dawkę witaminy C i B1 oraz potasu, żelaza, fosforu i magnezu. Hamuje rozwój wirusów grypy. Łagodzi stany zapalne oraz obniża gorączkę.
Czystek
Jest źródłem naturalnie występujących antyoksydantów, czyli polifenoli. Wykazują działania bakteriostatyczne. Ograniczają rozprzestrzenianie się wirusów. Wzmacniają więc naszą barierę ochronną przed przeziębieniem i grypą, skracając czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych. Stymulują mechanizmy immunologiczne naszego organizmu.
Aloes
Stanowi prawdziwe bogactwo witamin (A, E, C, B2, B3, B6, B12) oraz makro- i mikroelementów (magnez, chrom, wapń, cynk, żelazo, sód, selen, potas). Zawiera także enzymy, aminokwasy, kwasy tłuszczowe oraz polisacharydy. Dzięki wysokiej dawce przeciwutleniaczy zwalcza wolne rodniki, wspiera leczenie przewlekłych stanów zapalnych dróg oddechowych oraz pobudza układ odpornościowy.
Napar z owoców bzu
Owoce czarnego bzu zachwycają nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także swoimi prozdrowotnymi właściwościami. Dzięki obecności antocyjanów, związków mineralnych oraz witamin A, C i z grupy B działają przeciwbólowo, antywirusowo, moczopędnie i napotnie. Wzmacniają odporność podczas przeziębienia.

- AFRODYZJAKI (1)
- OLEJKI ETERYCZNE (1)
- dzieci (1)
- niemowlę (1)
- kaszel (1)
- zdrowa żywność (1)
- olejki konopne (1)
- cbd (1)
- opalanie (1)
- biegunka (2)
- alergia (1)
- gazeta POWRÓT DO ZDROWIA (8)
- selen (1)
- Adaptogeny (1)
- odchudzanie (1)
- bóle serca (1)
- przeciwbólowo (1)
- trawienie (2)
- przyprawy (2)
- zioła (4)
- przeciwbólowe (1)
- przeciwzaplnie (3)
- układ żółciowy (1)
- nerki (1)
- covid-19 (3)
- Promocje (0)
- Odporność (6)
- Zioła przeciwwirusowe (5)
- tarczyca (1)
- Nietolerancje pokarmowe (1)