anyŻ owoc 50g kawon
Opis
OPIS:
OWOC ANYŻU - Anisi fructus
Tradycyjny produkt leczniczy roślinny stosowany w objawowym leczeniu łagodnych, skurczowych dolegliwości żołądkowo-jelitowych, w tym wzdęć i wzdęć z oddawaniem wiatrów oraz jako środek wykrztuśny w kaszlu występującym w przebiegu przeziębienia.
SKŁAD:
100g produktu zawiera 100g owocu anyżu.
POSTAĆ:
Zioła do zaparzania 50 g
SPOSÓB UŻYCIA:
Młodzież powyżej 12 lat, dorośli i osoby w podeszłym wieku: ½ łyżeczki (ok. 1 g) rozdrobnionych lub pokruszonych owoców anyżu zalać ¾ szklanki (150 ml) wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 15 minut, przecedzić. Pić 3 razy dziennie świeżo przygotowany napar.
CZAS STOSOWANIA:
Nie stosować leku dłużej niż 2 tygodnie.
PRZECIWWSKAZANIA:
Nadwrażliwość na owoc anyżu lub inne rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae, dawniej Umbelliferae-baldaszkowate), takie jak kminek, seler, kolendra i koper lub anetol (składnik olejku anyżowego występującego w owocach anyżu).
Stosowanie u dzieci w wieku poniżej 12 lat nie zostało ustalone z powodu braku odpowiednich danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania. Jeżeli objawy nie ustępują w czasie stosowania produktu lub występują działania niepożądane nieopisane na tym opakowaniu należy skonsultować się z lekarzem.
INTERAKCJE:
Brak doniesień.
CIĄŻA I KARMIENIE PIERSIĄ:
Ze względu na brak wystarczających danych nie zaleca się stosowania produktu leczniczego w czasie ciąży i karmienia piersią.
PROWADZENIE POJAZDÓW I OBSŁUGA MASZYN:
Nie badano wpływu produktu leczniczego na prowadzenie pojazdów i obsługę maszyn.
PRZEDAWKOWANIE:
Nie odnotowano przypadków przedawkowania.
DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE:
Możliwe wystąpienie reakcji alergicznych skórnych oraz układu oddechowego. Częstotliwość występowania tych objawów niepożądanych nie jest znana.
PRZECHOWYWANIE:
Przechowywać w temperaturze poniżej 25°C, chronić od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów. Przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci. Nie stosować po upływie terminu ważności.