pestka moreli gorzkiej 250 g







Opis
Gorzkie pestki moreli pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych. Mają wyrazisty gorzki smak, a w sztuce kulinarnej znane są pod nazwą 'gorzkie migdały' lub 'migdały morelowe'. Wykorzystywane są przede wszystkim w cukiernictwie, m.in. do produkcji marcepanu. W medycynie naturalnej stosowane jako składnik kuracji amigdaliną.
Pestki moreli gorzkiej są bogate w witaminę B17, która uchodzi za produkt działający antynowotworowo. Dodatkowo produkt ma w sobie wiele wartościowych minerałów, między innymi magnez. Kwas salicylowy wchodzący w jego skład ma działanie bakteriobójcze, a witamina B15 jest doskonałym antyoksydantem, który dodaje energii. Jednocześnie pestki zawierają kwas cyjanowodorowy, więc nie mogą ich spożywać małe dzieci oraz kobiety w ciąży.
STOSOWANIE:
Bezpiecznie jest zjadać około 3-4 pestki dziennie.