Menu
Szukaj
Koszyk
Twój koszyk jest pusty

Nowalijki

Wiosna kojarzona jest nie tylko z przyjemnymi temperaturami, ale także z nowalijkami – zachęcającymi nas zapachem i kolorem. Zieleń szczypiorku, czy czerwień rzodkiewki są pewnego rodzaju...

Przejdź do wpisu

Wiosna kojarzona jest nie tylko z przyjemnymi temperaturami, ale także z nowalijkami – zachęcającymi nas zapachem i kolorem. Zieleń szczypiorku, czy czerwień rzodkiewki są pewnego rodzaju symbolami wiosny. Wiosenne potrawy zazwyczaj są lekkie – przeważają w nich warzywa bogate w witaminy. Na przełomie marca i kwietnia nasz organizm najbardziej odczuwa brak witamin, co spowodowane jest m.in. brakiem słońca. Dieta rozgrzewająca, będąca zbawienna zimą, przestaje pełnić swoją funkcję.

Nowalijkami nazywamy młode warzywa, które po raz pierwszy goszczą w sezonie wiosennym. Możemy do nich zaliczyć: rzodkiewkę, pomidory, sałatę, młodą marchew, ogórki, szczypiorek czy cebulkę dymkę.

Właściwości nowalijek

Nowalijki posiadają nieco więcej witaminy C niż „normalne” warzywa. Wyróżniają się także smakiem. Sprawdźmy, jakie jeszcze właściwości posiadają nowalijki.

Rzodkiewka posiada dużo błonnika pokarmowego, odpowiedzialnego za przyspieszenie przemiany materii. Warzywo jest bogatym źródłem witamin i minerałów w tym kwasu foliowego.

Pomidory znane są z dużej zawartości witaminy C, witaminy E i beta karotenu. To niepozorne warzywo kryje w sobie również witaminy z grupy B oraz witaminę K. Pomidory są świetnym źródłem potasu, obniżającego ciśnienie krwi.

Szczypiorek zawiera substancję przeciwutleniającą, która zapobiega powstawaniu zakrzepów, zakażeń czy miażdżycy. Ponadto w jego składzie znajdziemy witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B oraz jod.

Cebulka dymka to bogactwo witamin A, C, PP, B1 oraz B2. Zawiera również beta karoten oraz kwas foliowy.

Jak widać, nowalijki bogate są w witaminy i minerały potrzebne nam do prawidłowego funkcjonowania. Są doskonałym uzupełnieniem diety dającym nam zastrzyk pozytywnej energii. Wybierając nowalijki zwracajmy uwagę nie tylko na ich piękno zewnętrzne – sprawdźmy z jakich upraw pochodzą i, jeśli to możliwe, jaki nawóz został użyty. Tuż przed podaniem nowalijki powinniśmy dobrze umyć, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń.

Warzywa te można przyrządzać na wiele sposobów, łącząc je dowolnie. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatki wiosennej. By jeszcze bardziej wzbogacić posiłek, można sięgnąć po suplement diety EstroVita IMMUNO – produkt o najwyższej skoncentrowanej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3, -6, -9  wyizolowanych z unikalnej mieszaniny aż 4 olejów roślinnych (lnianego, czarnej porzeczki, czarnuszki oraz wiesiołka). EstroVita Immuno zwiera starannie dobraną kompozycję kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3/Omega-6 w doskonałej proporcji Omega-3/Omega-6 oraz kompleks witamin A, D, E, K. Witamina A i D pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a obecność oleju z czarnej porzeczki przyczynia się do wzmocnienia całego organizmu. EstroVita Immuno w postaci estrów etylowych zapewnia znakomitą biodostępność i wysoką bioretencję w organizmie

Nowalijki to świetna propozycja dla tych, którzy niechętnie podchodzą do warzyw. Taka witaminowo-warzywna bomba będzie doskonałym budulcem naszego zdrowego żywienia!

Komentarze do wpisu (0)

Napisz komentarz