
Galgant, zwany także alpinią lekarską, to bliski krewny imbiru oraz kurkumy. Jego jadalną częścią jest kłącze. Ta przyprawowa roślina znajduje zastosowanie zwłaszcza w kuchni indonezyjskiej oraz tajskiej. Ma niezwykle świeży aromat, a także ostry, lekko pikantny smak. Prozdrowotne korzyści galgantu jako pierwsza dostrzegła św. Hildegarda z Bingen. Była jego gorącą zwolenniczką ze względu na właściwości wspomagające układ krążenia. Galgant stosowany jest na problemy sercowe, gdyż łagodzi bóle serca, wzmacnia je oraz zapobiega zawałom i udarom.
Właściwości galgantu
Galgant zawiera w swoim składzie bogactwo cennych dla zdrowia składników. Korzeń rośliny to dobre źródło antyoksydantów. Przeciwutleniacze mają zdolność do neutralizacji wolnych rodników. Dzięki temu spowalniają procesy starzenia oraz chronią przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Zawarte w kłączach galgantu polifenole korzystnie wpływają na utrzymanie prawidłowej gospodarki cukru oraz cholesterolu we krwi. Poprawiają funkcjonowanie mózgu oraz usprawniają pamięć. Za ostry smak rośliny odpowiedzialne są olejki eteryczne – alpinon oraz galganol. To wlaśnie one zapobiegają namnażaniu się grzybów, wirusów oraz bakterii chorobotwórczych w jelitach.
Galgant – na odporność i nie tylko
Galgant to aromatyczna przyprawa, która posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Wspiera układ immunologiczny zwłaszcza w jesienno-zimowej porze roku. Rozgrzewający napar podnosi odporność organizmu podczas gorączki lub grypy. Roślina ta wykazuje działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Doskonale sprawdzi się w przypadku osób, które zmagają się z dolegliwościami reumatycznymi, w tym z bólem mięśni i stawów. Łagodzi obrzęki oraz przyspiesza wchłanianie się krwiaków.
Według badań naukowych ekstrakt z kłącza galgantu działa przeciwbakteryjnie, obejmując takie mikroorganizmy, jak: Staphyloccocus aureus, E. Coli oraz Salmonella typhi. Może być stosowany w zatruciach pokarmowych, wymiotach oraz biegunkach. Reguluje wydzielanie soków żołądkowych, działa rozkurczowo oraz poprawia przemianę materii.
Wyciągi alkoholowe z galgantu (świeżych lub suszonych kłączy) powodują rozszerzenie naczyń wieńcowych serca oraz jego prawidłowego natlenienie. Stymulują także obwodowe krążenie krwi w mięśniach i skórze.