MIÓD GRYCZANO-FACELIOWY Z PASIEKI KS. EUGENIUSZA MARCINIAKA 500G
Miód gryczano-faceliowy łączy zalety obydwu miodów. Powstał w większości z nektarów kwiatów gryki i facelii.
Kod produktu: 1545_20200602073755
Opis
Miód gryczano-faceliowy łączy zalety obydwu miodów. Powstał w większości z nektarów kwiatów gryki i facelii.
Miód gryczany, ze względu na znaczną ilość fruktozy, poleca się – podobnie jak miód akacjowy, osobom chorym na cukrzycę insulinoniezależną. Niektórzy naukowcy wskazują także na korzystny wpływ miodu gryczanego przy chorobach wzroku, słuchu, przy kłopotach z pamięcią, w procesach odnowy tkanki kostnej po złamaniach oraz jako środka wspomagającego w terapii przeciwnowotworowej.
W porównaniu z innymi miodami kwiatowymi, miód gryczany ma wyższą zawartość substancji odpornościowych (inhibiny) oraz pierwiastków, tj.: żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, bór, sód, miedź, cynk, wanad, krzem, jod, nikiel, kobalt, co jest charakterystyczne dla ciemnych miodów. W próbkach polskiego miodu gryczanego stwierdza się także dużą ilość witaminy C oraz witamin Bi, 62 i PP.
Duża ilość mikroelementów i substancji odpornościowych oraz łatwo przyswajalnej glukozy sprawia, iż miód ten ma najwyższą przydatność w leczeniu anemii u dzieci i dorosłych, a także we wzmocnieniu układu immunologicznego i ogólnej poprawy metabolizmu człowieka niezależnie od wieku. Miód ten jest wyjątkowo przydatny w leczeniu serca i naczyń krwionośnych.
Ponadto miód przyspiesza trawienie, wzmacnia cały organizm, skutecznie odżywia mózg, dodaje sił witalnych, działa antynowotworowo i bakteriostatycznie.
W swojej pierwotnej postaci – płynnej patoki, miód gryczany ma kolor ciemno-brązowy, ciemno-herbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu ma barwę jaśniejszą od patoki i konsystencję krupkowatą.
Miód gryczany posiada bardzo silny aromat kwiatów gryki, a smak ostry, lekko piekący. Dzięki temu nadaje się on do wypieków wonnych ciast, pierników, mazurków.
Źródło :http://www.talerzwitamin.pl/o-miodach/gryczany/
Miód faceliowy pochodzi z facelii błękitnej - rośliny należącej do rodziny ogórecznikowatych. Miód faceliowy ma delikatny smak i przyjemny aromat. Zapobiega przeziębieniom, wzmacnia organizm przy ciężkiej pracy, wspomaga leczenie wrzodów żołądka, wspomaga układ krążenia.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE MIODU Z FACELII:
Doskonale wzmacnia organizm. W zapobieganiu przeziębieniom oraz stanom zapalnym górnych dróg oddechowych i zwalczaniu ich może być stosowany z równym skutkiem jak miód rzepakowy. Oprócz tego należy go spożywać po ciężkiej pracy fizycznej i wzmożonym wysiłku intelektualnym. Jak najbardziej się nadaje do wspomagania leczenia chorób układu pokarmowego: nieżycie żołądka, wrzodach żołądka i dwunastnicy, problemach z wątrobą, trzustką i woreczkiem żółciowym. Podobnie jak inne jasne miody nektarowe może pomóc przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy a także nadciśnieniu tętniczym. Pomaga przy leczeniu astmy oskrzelowej.
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.