MIÓD WIELOKWIATOWY Z PASIEKI KS. EUGENIUSZA MARCINIAKA 500G
Miód wielokwiatowy najczęściej poleca się w chorobach alergicznych dróg oddechowych, jak astma oskrzelowa atopowa lub katar sienny. Zawarte w miodzie cukry proste (glukoza i fruktoza) stanowią źródło energii dla mięśnia sercowego a także wspomagają wątrobę.
Kod produktu: 1646
Opis
Miód wielokwiatowy najczęściej poleca się w chorobach alergicznych dróg oddechowych, jak astma oskrzelowa atopowa lub katar sienny. Zawarte w miodzie cukry proste (glukoza i fruktoza) stanowią źródło energii dla mięśnia sercowego w chorobach serca i naczyń, a także wspomagają wątrobę w jej funkcji detoksykacyjnej w przebiegu chorób wątroby, woreczka żółciowego i innych.
Można wymienić miody wielokwiatowe wiosenne o jasnych barwach i delikatnych smakach, miody z środka lata zawierające nektar lipy, facelii, gorczycy czy późniejsze z gryką czy słonecznikiem.
Ten pochodzący z kwiatów letnich, ze względu na silniejsze właściwości inhibinowe, znajduje przede wszystkim zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu grypy i chorób dolnych dróg oddechowych. Stanowi on także cenny produkt odżywczy i odnawiający w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu.
W zależności od terminu zbioru miód wielokwiatowy może mieć różną barwę – od jasno-kremowej do ciemno-herbacianej. Natomiast miód pochodzący z nektaru kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy oraz odznacza się zdecydowanym smakiem i zapachem. W późniejszym etapie, po skrystalizowaniu zmienia nieco zabarwienie na jasnoszare lub jasnobrązowe.
Miód wielokwiatowy w smaku jest bardzo zróżnicowany, zależnie od składu nektaru, na ogół jednak jest łagodny, słodki. Niekiedy dominuje smak określonego nektaru, na przykład lipy, gryki czy akacji.
Ze względu na łagodny smak, miód wielokwiatowy polecany jest szczególnie dla dzieci.
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.