Koszyk

Twój koszyk jest pusty

PASIEKA KS. EUGENIUSZA MARCINIAKA

MIÓD RZEPAKOWY Z PASIEKI KS. EUGENIUSZA MARCINIAKA 1300G

Przejdź do sekcji Opinie

Miód rzepakowy bogaty jest w bor – pierwiastek niezbędny do budowy tkanki kostnej oraz prawidłowego funkcjonowania tarczycy i śledziony. Stosowany jest w chorobach serca, naczyń wieńcowych i układu krążenia.

Przejdź do pełnego opisu
Cena 56,70 zł
szt.
Dostępność:
product-availability-module Ostatnie sztuki
Czas wysyłki: 24h do 2 dni roboczych

Kod produktu: 1547

Opis

Miód z tegorocznego zbioru (2020)

Miód rzepakowy bogaty jest w bor – pierwiastek niezbędny do budowy tkanki kostnej oraz prawidłowego funkcjonowania tarczycy i śledziony.

W jego składzie występują: olejki eteryczne, garbniki, związki goryczowe, flawonoidy, witaminy z grupy B, K i C, kwas nikotynowy, cholina, kumaryna, saponiny, śladowe ilości alkaloidów oraz żelazo będące składnikiem hemoglobiny i transporterem tlenu w organizmie. 

Z uwagi na wysoką zawartość glukozy – łatwo przyswajalnej przez organizm, stanowi wartościową odżywkę regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.

Duża zawartość cukrów prostych, czyni go nieodzownym „wspomaganiem” w chorobach serca, naczyń wieńcowych i układu krążenia.

Glukoza wzmacnia siłę skurczu mięśnia sercowego, rozszerza naczynia wieńcowe, przyczyniając się do lepszego zaopatrzenia serca w tlen i składniki odżywcze, obniża ciśnienie, usuwa wodę z tkanek i przyczynia się do zmniejszenia obrzęków.

Podobną rolę spełnia fruktoza. Wg naukowców, cukier ten szybciej ulega przemianom metabolicznym, dostarczając w krótszym czasie energii do pracy mięśnia sercowego, a potas i magnez, przyczyniają się do zahamowania procesu miażdżycowego. Stosowany jest także w chorobach wątroby oraz przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Stosowany zewnętrznie, w przypadku oparzeń, zapobiega tworzeniu się pęcherzy i związanych z nimi infekcjami. Przyspiesza proces ziarninowania a w następstwie gojenia ran.

W  stanie płynnym  jest prawie bezbarwny lub słomkowy.Miód  skrystalizowany przyjmuje barwę białą lub kremowo-piaskową.

Smak i zapach miodu jest łagodny, lekko mdły, czasem gorzkawy, jednak jest na tyle charakterystyczny, że wyczuwalny jest w miodach pitnych jeszcze po 2 latach.

Żródło:http://www.talerzwitamin.pl/o-miodach/rzepakowy/

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz