Koszyk

Twój koszyk jest pusty

PASIEKA KS. EUGENIUSZA MARCINIAKA

PIERZGA Z PASIEKI KS. EUGENIUSZA MARCINIAKA 250G

Przejdź do sekcji Opinie

Pierzga uzupełnia w organizmie składniki konieczne do prawidłowego funkcjonowania, wzmacnia odporność. 

 

Przejdź do pełnego opisu
Cena 83,90 zł
szt.
Dostępność:
product-availability-module Towar dostępny
Czas wysyłki: 24h do 2 dni roboczych

Kod produktu: 1259

Opis

 

PIERZGA uzupełnia w organizmie składniki konieczne do prawidłowego funkcjonowania, wzmacnia odporność. Zawiera m.in. liczne biopierwiastki, węglowodany, aminokwasy egzogenne, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy.

Pierzga to "skondensowany" pyłek pszczeli. Powstaje z ubitego przez pszczoły pyłku kwiatowego, do którego owady te dodają miód i enzymy, a na końcu pokrywają go warstwą propolisu. W takim środowisku tworzy się kwas mlekowy odpowiedzialny za fermentację. Sfermentowany pyłek to pierzga.

Skład pyłku kwiatowego (pierzgi):

  • węglowodany, w tym fruktoza i glukoza
  • białko, w tym aminokwasy egzogenne
  • lipidy, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) oraz fosfolipidy i fitosterole
  • związki fenolowe
  • flawonoidy
  • kwasy fenolowe
  • leukoantocyjany
  • katechiny
  • witaminy: A, D, E, B1, B2, B6
  • biopierwiastki, w tym: makroelementy - wapń, fosfor, magnez, potas oraz mikroelementy - żelazo, cynk, miedź, mangan, krzem

Łącznie odkryto około 470 składników w pyłku kwiatowym.

Właściwości lecznicze pyłku kwiatowego (pierzgi):

  • metaboliczne: obniża poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowo, reguluje podwyższone lub obniżone ciśnienie krwi,
  • na układ pokarmowy: wzmaga wydzielanie enzymów trawiennych, leczy wrzody żołądka, dwunastnicy oraz przewlekłe biegunki i zaparcia
  • na ośrodkowy układ nerwowy: hamuje zmiany miażdżycowe w naczyniach mózgowych, poprawia ukrwienie tkanek nerwowych przez co poprawia pamięć i koncentrację, uśmierza ból, poprawia samopoczucie; działa uspokajająco, wycisza pobudzenie psychoruchowe
  • na układ krążenia: wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia krążenie obwodowe, szczególnie w kończynach dolnych, działa rozkurczowo na naczynia wieńcowe
  • na wątrobę: odtruwa i osłania komórki wątroby, zarówno w procesach zapalnych jak i w zatruciach, polecany przy zapaleniach wątroby, w uszkodzeniach wątroby, przyśpiesza regenerację komórek, leczy marskość wątroby
  • układ płciowy: likwiduje zaburzenia funkcjonowania gruczołów płciowych, cofa zmiany zapalne i przerostowe prostaty ze skutecznością prawie 90%, poprawia spermatogenezę u mężczyzn i owogenezę kobiet, zapobiega poronieniom
  • układ krwiotwórczy: zapobiega niedokrwistości powodowanej niedoborem mikroelementów: żelaza, miedzi, kobaltu, manganu
  • na oczy: poprawia wzrok, cofa zmiany chorobowe wywołane zapaleniem siatkówki, rogówki i spojówek
  • na trzustkę: zwiększa wydzielanie insuliny
  • na tarczycę: powoduje wzrost wydzielania tyroksyny w niedoczynności tarczycy

Dawkowanie:

Dorośli, o wadze ok 60-70kg:

  • profilaktycznie: 15 g na dobę (czyli 1 kopiasta łyżka);
  • leczniczo: 2 lub maksymalnie 3 łyżeczki (w bardzo ciężkich przypadkach) 3-4 razy na dobę w odstępach kilkugodzinnych (tzn. na czczo, a później w ciągu dnia 2-2,5 godz. po posiłku

Pierzga podobnie jak pyłek kwiatowy jest lepiej przyswajalna przez organizm po zmieszaniu jej z miodem, zalaniu wodą i odstawieniu na kilka godzin. Po odstaniu należy wypić i zjeść całą zawartość naczynia.

Ciekawe informacje o pyłku kwiatowym i pierzdze znajdziesz także na naszym blogu klikając tutaj i tutaj.

 

Opinie

2.84
Liczba ocen: 40
Oceń i opisz