miÓd malinowy z pasieki ks. eugeniusza marciniaka 1300g
Opis
Miód malinowy posiada właściwości odżywcze i polecany jest szczególnie osobom wyczerpanym pracą fizyczną czy umysłową (wchodzi w skład diety: sportowców, alpinistów, płetwonurków).
Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, natomiast cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Jony metali zawarte w miodzie stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. Antybakteryjne właściwości miodu są wynikiem kompleksowego działania kilku czynników. Jednym z nich jest powstający nadtlenek wodoru. Bakteriostatyczne działanie miodu wywołane jest także jego wysokim ciśnieniem osmotycznym, może być to również efekt działania olejków eterycznych i flawonoidów, występujących w miodzie w niewielkich ilościach. Miód posiada także właściwości przeciwzapalne, odnawiające i oczyszczające.U dzieci spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność na choroby.
Miód malinowy zawiera niewielkie ilości witamin: B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę. Przeważający udział cukrów prostych – glukozy i fruktozy, decyduje o właściwościach wzmacniających. Cukry te są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi, gdzie w zależności od potrzeb przetwarzane są w energię lub odkładane w wątrobie w postaci glikogenu. Cukry proste biorą też udział w detoksykacji, chroniąc w pewnym stopniu przed działaniem zanieczyszczonego środowiska oraz obniżając toksyczne działanie alkoholu, nikotyny i innych używek.
Miód malinowy charakteryzuje się kolorem złocistym, po skrystalizowaniu jaśnieje, staje się wtedy prawie śnieżnobiały, bardzo szybko krystalizuje. Wonią przypomina zapach kwiatów malin, z lekką nutą cytrynową.
Doskonale nadaje się do sporządzania napojów orzeźwiających i słodzenia. Jest lubiany zwłaszcza przez dzieci.