ZESTAW PROMOCYJNY 2x Pierzga 250g + Miód rzepakowy 1300g Ks. Marciniaka W ZESTAWIE TANIEJ!
Wystaw opinię o produkcie
Ponieważ pierzga najlepiej przyswajana jest w połączeniu z miodem, proponujemy zestaw pierzgi (2x250g) i duży słoik miodu rzepakowego.

Kod produktu: 2706
Opis
Ponieważ pierzga najlepiej przyswajana jest w połączeniu z miodem, proponujemy zestaw pierzgi (2x250g) z pasieki ks. Marciniaka i duży (słoik 1300g) miodu rzepakowego produkcji ks. Marciniaka. Zestaw wystarcza na ponad miesiąc profilaktycznego stosowania pierzgi (15g dziennie).
PIERZGA
...uzupełnia w organizmie składniki konieczne do prawidłowego funkcjonowania, wzmacnia odporność. Zawiera m.in. liczne biopierwiastki, węglowodany, aminokwasy egzogenne, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy.
Pierzga to "skondensowany" pyłek pszczeli. Powstaje z ubitego przez pszczoły pyłku kwiatowego, do którego owady te dodają miód i enzymy, a na końcu pokrywają go warstwą propolisu. W takim środowisku tworzy się kwas mlekowy odpowiedzialny za fermentację. Sfermentowany pyłek to pierzga.
Skład pyłku kwiatowego (pierzgi):
- węglowodany, w tym fruktoza i glukoza
- białko, w tym aminokwasy egzogenne
- lipidy, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) oraz fosfolipidy i fitosterole
- związki fenolowe
- flawonoidy
- kwasy fenolowe
- leukoantocyjany
- katechiny
- witaminy: A, D, E, B1, B2, B6
- biopierwiastki, w tym: makroelementy - wapń, fosfor, magnez, potas oraz mikroelementy - żelazo, cynk, miedź, mangan, krzem
Łącznie odkryto około 470 składników w pyłku kwiatowym.
Właściwości lecznicze pyłku kwiatowego (pierzgi):
- metaboliczne: obniża poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowo, reguluje podwyższone lub obniżone ciśnienie krwi,
- na układ pokarmowy: wzmaga wydzielanie enzymów trawiennych, leczy wrzody żołądka, dwunastnicy oraz przewlekłe biegunki i zaparcia
- na ośrodkowy układ nerwowy: hamuje zmiany miażdżycowe w naczyniach mózgowych, poprawia ukrwienie tkanek nerwowych przez co poprawia pamięć i koncentrację, uśmierza ból, poprawia samopoczucie; działa uspokajająco, wycisza pobudzenie psychoruchowe
- na układ krążenia: wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia krążenie obwodowe, szczególnie w kończynach dolnych, działa rozkurczowo na naczynia wieńcowe
- na wątrobę: odtruwa i osłania komórki wątroby, zarówno w procesach zapalnych jak i w zatruciach, polecany przy zapaleniach wątroby, w uszkodzeniach wątroby, przyśpiesza regenerację komórek, leczy marskość wątroby
- układ płciowy: likwiduje zaburzenia funkcjonowania gruczołów płciowych, cofa zmiany zapalne i przerostowe prostaty ze skutecznością prawie 90%, poprawia spermatogenezę u mężczyzn i owogenezę kobiet, zapobiega poronieniom
- układ krwiotwórczy: zapobiega niedokrwistości powodowanej niedoborem mikroelementów: żelaza, miedzi, kobaltu, manganu
- na oczy: poprawia wzrok, cofa zmiany chorobowe wywołane zapaleniem siatkówki, rogówki i spojówek
- na trzustkę: zwiększa wydzielanie insuliny
- na tarczycę: powoduje wzrost wydzielania tyroksyny w niedoczynności tarczycy
Dawkowanie:
Dorośli, o wadze ok 60-70kg:
- profilaktycznie: 15 g na dobę (czyli 1 kopiasta łyżeczka od herbaty);
- leczniczo: 2 lub maksymalnie 3 łyżeczki (w bardzo ciężkich przypadkach) 3-4 razy na dobę w odstępach kilkugodzinnych (tzn. na czczo, a później w ciągu dnia 2-2,5 godz. po posiłku
Pierzga podobnie jak pyłek kwiatowy jest lepiej przyswajalna przez organizm po zmieszaniu jej z miodem, zalaniu wodą i odstawieniu na kilka godzin. Po odstaniu należy wypić i zjeść całą zawartość naczynia.
Ciekawe informacje o pyłku kwiatowym i pierzdze znajdziesz także na naszym blogu klikając tutaj i tutaj.
MIÓD RZEPAKOWY
Miód rzepakowy bogaty jest w bor – pierwiastek niezbędny do budowy tkanki kostnej oraz prawidłowego funkcjonowania tarczycy i śledziony.
W jego składzie występują: olejki eteryczne, garbniki, związki goryczowe, flawonoidy, witaminy z grupy B, K i C, kwas nikotynowy, cholina, kumaryna, saponiny, śladowe ilości alkaloidów oraz żelazo będące składnikiem hemoglobiny i transporterem tlenu w organizmie.
Z uwagi na wysoką zawartość glukozy – łatwo przyswajalnej przez organizm, stanowi wartościową odżywkę regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.
Duża zawartość cukrów prostych, czyni go nieodzownym „wspomaganiem” w chorobach serca, naczyń wieńcowych i układu krążenia.
Glukoza wzmacnia siłę skurczu mięśnia sercowego, rozszerza naczynia wieńcowe, przyczyniając się do lepszego zaopatrzenia serca w tlen i składniki odżywcze, obniża ciśnienie, usuwa wodę z tkanek i przyczynia się do zmniejszenia obrzęków.
Podobną rolę spełnia fruktoza. Wg naukowców, cukier ten szybciej ulega przemianom metabolicznym, dostarczając w krótszym czasie energii do pracy mięśnia sercowego, a potas i magnez, przyczyniają się do zahamowania procesu miażdżycowego. Stosowany jest także w chorobach wątroby oraz przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Stosowany zewnętrznie, w przypadku oparzeń, zapobiega tworzeniu się pęcherzy i związanych z nimi infekcjami. Przyspiesza proces ziarninowania a w następstwie gojenia ran.
W stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub słomkowy.Miód skrystalizowany przyjmuje barwę białą lub kremowo-piaskową.
Smak i zapach miodu jest łagodny, lekko mdły, czasem gorzkawy, jednak jest na tyle charakterystyczny, że wyczuwalny jest w miodach pitnych jeszcze po 2 latach.
Żródło:http://www.talerzwitamin.pl/o-miodach/rzepakowy/
Produkty w zestawie (2)

Cena regularna poza zestawem:
Cena regularna poza zestawem:
Miód rzepakowy bogaty jest w bor – pierwiastek niezbędny do budowy tkanki kostnej oraz prawidłowego funkcjonowania tarczycy i śledziony. Stosowany jest w chorobach serca, naczyń wieńcowych i układu krążenia.


Cena regularna poza zestawem:
Cena regularna poza zestawem:
Pierzga uzupełnia w organizmie składniki konieczne do prawidłowego funkcjonowania, wzmacnia odporność.

Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.